Dacht ik eindelijk wat van dat virus-gedoe af te zijn, krijgen we de apenpokken. Tedros van de WHO kondigde woensdag de MPOX-noodtoestand af. Precies het soort inkoppertje waar in Nederland de nieuwe Wet Publieke Gezondheid op zit te wachten. We kunnen slechts hopen dat de gemiddelde rechtgeaarde politicus er deze keer in slaagt het power grabbing instinct te onderdrukken.
Voor wie het heeft gemist: Marion Koopmans trekt al enige tijd op X aan de bel over alles waar het woord “virus” en “aap” in voorkomt, met of zonder broodje. Soms wat alarmistisch, soms relativerend. Maar uit de laatste berichten in diverse media begrijpen we dat de toestand in Afrika toch wel bar en boos is.
Een snelle blik op OurWorldInData.
Wereldwijd ziet het er als volgt uit met het aantal gesignaleerde apenpokken gevallen over de laatste twee jaar 👇
(Die regelmatige blokjes worden vermoedelijk veroorzaakt door maandelijkse administratie, waarbij men de datum van administratie invoert, niet de datum waarop de ziekte werd gediagnosticeerd.)
De urgentie spat hier nou niet bepaald vanaf. Maar in Afrika is de situatie volgens de WHO nu uitermate zorgelijk. Dus laten we eens wat werelddelen vergelijken, wat is daar het afgelopen jaar gebeurd qua besmettingen per miljoen inwoners? Dat is de volgende grafiek. (Die brave Australiërs, waar zijn die mee bezig!? Dat moet haast wel een foutje zijn.)
Ga met je muis over het woord “Africa” (rechtsonder in de grafiek hierboven) om te zien wat zich daar afspeelt. Daar kan de paniek toch niet vandaan komen. Het klinkt weer alsof een Sales Exec zijn jaartarget niet gaat halen.
Even hoveren met de muis over de lijntjes leert ons dat we in Afrika nu op een aantal ‘cases’ zitten van 0.01 per miljoen… oftewel 1 ziektegeval per honderd miljoen inwoners. En er lijkt geen groei in te zitten.
Wat we ook horen uit de hoek van de experts: “ja maar deze variant is veel dodelijker! 10%!”. Dat is tenminste een getal, daar kun je wat mee. Dat zouden we moeten kunnen zien. Even kijken naar hoeveel doden dat dan de afgelopen tijd heeft gekost, in Australië bijvoorbeeld. Totaal overlijdens aan mpox, per miljoen inwoners. Hé, dat is gek, Australië staat op nul. En het grote probleem lijkt ook niet in Afrika te liggen…
het wordt wel steeds gekker maar het ziet er nog steeds niet echt dreigend uit, niet “exponentieel!” bijvoorbeeld.
Hier past dus maar één remedie: een testcampagne met fijnmazige registratieprotocollen die véél meer besmettingen en besmette overlijdens blootleggen. Of fabriceren, dat maakt niet uit, als die vaccinatiebereidheid maar omhoog gaat. Voor een beetje pandemie lijkt het zoals het nu is in elk geval nergens naar. En natuurlijk: er zijn al PCR-testen geautoriseerd vanwege de noodomstandigheden(!).
Het circus wordt weer opgetuigd. Substacker James Lyons-Weiler schreef een open brief aan de FDA (samenvatting hieronder) om te pleiten voor betrouwbare testen. Hij wil voorkomen dat testen opnieuw worden gebruikt als aanjagers van angst met o.m. vaccinatiedwang tot gevolg.
Samenvatting van de open brief van James Lyons-Weiler (klik om te openen)
In de brief uit hij zijn ernstige bezorgdheid over de huidige normen voor PCR-testkits die zijn goedgekeurd onder noodgebruiksvergunningen (EUA’s) voor MPOX (Monkeypox-virus) en H5N1-griepvirus.
Daarnaast betreurt hij het besluit van de Wereldgezondheidsorganisatie om een MPOX-noodtoestand af te kondigen zonder bewijs van een werkelijke noodsituatie. (Hij veroordeelt ook de beslissing om H5N1 vogelgriep als noodsituatie te bestempelen.)
Het is een lange brief met veel herhalingen, je kunt niet duidelijk genoeg zijn voor die instanties. De kernpunten:
- Verplichte negatieve controles: Er wordt gepleit voor de verplichte opname van negatieve controles in alle PCR-testkits voor MPOX en H5N1 om de nauwkeurigheid en betrouwbaarheid te waarborgen. Dit moet gebeuren onder toezicht van de FDA.
- Gevolgen van ontbrekende controles: Zonder deze controles bestaat er een aanzienlijk risico op fout-positieve resultaten, wat kan leiden tot een overschatting van het aantal gevallen. Dit kan resulteren in onnodige angst, onjuiste toewijzing van gezondheidsmiddelen, en het ondermijnen van het vertrouwen in gezondheidsautoriteiten.
- Verwijzingen naar COVID-19: Tijdens de COVID-19-pandemie leidde het gebruik van PCR-tests met hoge cyclusdrempels tot fout-positieve resultaten en wijdverspreide publieke verwarring. Dit dient als een waarschuwing voor de mogelijke gevolgen bij MPOX en H5N1.
- FDA’s huidige beleid: De FDA heeft tot nu toe alleen het CDC geïnformeerd over de noodzaak van negatieve controles in hun PCR-testkits, wat als onvoldoende wordt beschouwd. Deze eis moet dringend worden uitgebreid naar alle aanbieders.
- Bredere impact: Het gebrek aan consistente negatieve controles kan leiden tot inconsistentie in testresultaten, onnodige volksgezondheidsmaatregelen, en een bredere maatschappelijke ontwrichting, zoals economische verstoringen en het verlies van vertrouwen in gezondheidsautoriteiten.
Conclusie: De FDA moet dringend optreden om negatief-controles in alle PCR-testkits voor MPOX en H5N1 verplicht te stellen. Dit wordt gezien als essentieel voor de nauwkeurigheid van diagnostische tests, het behoud van het vertrouwen van het publiek, en het voorkomen van schadelijke gevolgen voor de volksgezondheid en de samenleving.
Referentie: EUA-brieven van de FDA en informatie over MPOX en H5N1 PCR-testkits:FDA EUA Page.
“Er is helemaal geen vaccinatiedwang!” hoor ik u in gedachten verontwaardigd tegenwerpen. Nee, dat klopt, eigenlijk alleen voor mensen die iets willen. Kamala Harris, de gedroomde president van onze voorbeeldige bondgenoot Amerika, windt er bijvoorbeeld geen doekjes om bij de werving van haar campagnemedewerkers:
https://jobs.lever.co/BFP/a3db8c48-0d22-4863-8ee1-b43b8d0d1a95
Hoe raak je nou besmet met die apenpokken?
Direct huid-op-huidcontact met de uitslag, blaasjes of korsten van iemand die besmet is. Oppassen bij het verzorgen dus.
Contact met besmette materialen, zoals beddengoed, kleding of handdoeken die in aanraking zijn geweest met de uitslag of lichaamsvloeistoffen van een geïnfecteerde persoon. Een beetje verpleegster weet hier alles van. Standaardhygiëneregels volstaan.
Druppelinfectie door inademing van grote druppels die worden uitgestoten bij hoesten of niezen door een besmette persoon. Dit vereist echter meestal langdurig face-to-face contact. Jaja, die riedel kennen we.
Kortom bij zieke mensen afstand houden, de boel schoon houden, een mondkapje helpt, ventileren kan nooit kwaad – aerosolen weglachen is al eerder riskant gebleken.
Overdracht van dieren op mensen, meestal via bijten of krabben door geïnfecteerde dieren, of door het bereiden en consumeren van onvoldoende verhit vlees van besmette dieren.
Mannen die seks hebben met mannen: Tijdens de recente uitbraken in verschillende landen, waaronder in Europa en de Verenigde Staten, bleek een significant aantal gevallen zich voor te doen bij mannen die seks hebben met mannen. Dit betekent niet dat het virus zich uitsluitend in deze groep verspreidt, maar de nauw fysieke contacten binnen bepaalde sociale netwerken hebben geleid tot een hogere incidentie in deze groep.
Het lijkt erop dat je besmette mensen beter niet kunt knuffelen en dat je in een hygiënische omgeving ongelooflijk weinig risico loopt op besmetting. En als je al wordt besmet, is de kans op een ernstig ziekteverloop miniem. Mensen krijgen soms maar 1 pok. Op een vinger of zo. Ik ken zebrapaden die gevaarlijker zijn – in ieder geval voor mensen met een functionerend immuunsysteem.
WIST-JE-DAT: Apenpokken voor het eerst werd gevonden bij apen die in een laboratorium werden gehouden.
Het virus kreeg de naam “apenpokken” omdat het aan het eind van de jaren 1950 voor het eerst werd aangetroffen in apenkolonies die in laboratoria werden gehouden. Pas in 1970 werd de ziekte bij mensen ontdekt. Het komt dus vanuit de natuur in het lab en daar springt het van behaarde aap over op kale aap. Je reinste zoönose!
Het moge inmiddels duidelijk zijn: een vaccin is de enige uitweg. Vandaar die dierproeven.
Of toch niet? Werkzame medicijnen staan de uitrol van vaccins in de weg en in Nederland zijn er wel degelijk medicijnen tegen mpox beschikbaar. Dat schrijft althans voorlichtingssite soaaids.nl nog. Op de site van RIVM is die informatie over het apenpokkenmedicijn al weggehaald (Bron: Robin de Boer). Dat moet haast wel ter voorbereiding zijn op de komende (al ingekochte?) vaccins. Een medicijn, zeker als het goed werkt, zou de kans op een brede vaccinatie-uitrol maar verkleinen, zoals ivermectine dat ook dreigde te doen met de Covid-vaccins.
Het Afrikaanse probleem: de DRC
Eerlijk is eerlijk: het aantal mpox-cases in de Democratische Republiek Congo loopt zorgelijk op. Gelukkig zitten ze nog niet aan het aantal gevallen per hoofd van de bevolking dat we hier in Nederland hebben -laat staan in de VS, dat is nog veel hoger- maar toch: het loopt op.
Kijken we naar de sterfgevallen dan lijkt het erop dat de zorg in Congo minder goed raad weet met mpox dan wij. Of de Zweden, waar deze week een teruggekeerde Afrika-reiziger besmet bleek met de ernstige ‘Clade I’ variant. Hij is behandeld en naar huis gestuurd; de experts achtten het risico voor de volksgezondheid ‘zeer laag’. (Bron: APNews). Doen ze dat met Ebola ook zo? Lijkt me toch niet! Waartegen gingen we ook al weer testen? En vaccineren?
Of het daadwerkelijk een plotseling dodelijk geworden variant betreft mag je je dan toch wel afvragen. Eens kijken hoe het zit met de mpox-sterfte (even ter herinnering: Nederland had bijna 3x zoveel cases per miljoen mensen):
Betere zorg? Minder getest? ‘Normale’ hygiëne?
Of zou er iets met de immuunsystemen van de Congolezen aan de hand zijn? ik kan het niet nalaten toch even te checken… De mpox-symptomen lijken erg op die van waterpokken. Nu is dat een ander virus, dat bij reactivatie gordelroos veroorzaakt, maar daar was ook iets mee mbt de prikken. Ik geef deze grafiek dezelfde startdatum als die hierboven. Ze zijn daar erg laat begonnen met vaccineren.
Probleem in DRC was ook dat zorgmedewerkers daar de vaccins niet wilden nemen. Slechts 27,7% van de Health Care Workers zei dat ze een COVID-19 vaccin zouden accepteren als het beschikbaar was. Ze vonden dat ze die prikken niet nodig hadden of ze vertrouwden ze niet. Het schoot niet echt op.
Maar ja: correlatie is nog geen causaliteit, behalve als het aantal covid-infecties daalt na vaccinatie of maatregelen, dan weer wel. Ik heb de twee grafieken nog even gecombineerd. Lekker suggestief, omdat er niets maar dan ook niets wordt gedaan om mensen te beschermen tegen medicijnen die ze niet nodig hebben.
Het zal wel weer toeval zijn, wie zal het zeggen. Ik maak mij voorlopig in elk geval geen zorgen. Men test en vaccineert er maar op los! Fijn weekend!
Laten we het: APENPOKKENPORNO gaan noemen; bekt goed
Ach ja, ze proberen de apenpokken er gewoon nog een keertje doorheen te drukken. De vorige poging mislukte, het was te kort na covid. Mensen hebben dat nu achter zich gelaten (de gemiddelde burger bedoel ik) en nu hopen ze kennelijk dat het nu wel lukt. En joh, anders hebben we de vogelgriep ook nog achter de hand. Maar de prikken zullen en moeten er komen. Joepie. Ik ga vast een afspraak maken…
Mooi overzicht weer. DRC wordt er uitgelicht als zorgelijk Afrikaans land waar de ‘confirmed cumulative deaths per million” bijna 0.1 is. Dat is ca. 5 x hoger dan in Afrika als geheel. Als dat iets met Covid vaccinatie te maken heeft, is het dan zo dat de Covid vaccinatie in DRC hoger was dan in veel andere Afrikaanse landen? Of komt het mogelijk door andere, dodelijker virusvarianten in DRC?
De “confirmed cumulative deaths per million” in de VS ligt weer hoger dan die in de DRC, nl. 0.18. Op zich ‘past’ dat weer goed bij de hypothese dat Covid vaccinatie mogelijk iets te maken heeft met de ernst van de mpox besmetting. De vaccinatiegraad in de VS ligt natuurlijk hoger dan die in de DRC.
Goed en duidelijk artikel. Blij dat er nog nuchtere mensen zijn die de angstcultuur tegengaan. Als we één ding van de coronatijd hebben geleerd dan is het wel dat mensen die bang zijn,goed te misleiden zijn. H
Mooi stuk weer, Anton. Moet altijd aan Louis van Gaal denken als ik dit soort dingen lees. ‘Zijn jullie nou zo dom of ben ik nou zo slim?’ (tegen journalisten).
Heb iets uitgebreider op site van Maurice gereageerd. Mooi dat hij jouw stuk zo overneemt.
Zoals we met het Coronavirus hebben gezien, kiest een virus één verspreidingsroute. Blijkbaar is die bij dit virus dus fomite transmission/transmissie via oppervlaktes. Dat betekent dat in dit geval de aerosole route dus geen gevaar oplevert.
Dat zei Rogier ook altijd. Ik ben niet zo’n orthodox. Ik maak onderscheid tussen het aanjagen van een pandemie (inderdaad via de dominante transmissieroute) en 100% uitsluiten dat je wordt besmet. Aerosolen kunnen neerslaan, druppels kunnen verdampen. Bovendien moet je hygiëneregels (ook mbt adem) ALTIJD eerbiedigen. Als je dat gaat veronachtzamen ben je als iemand die zonder te kijken een weg oversteekt: “Hier komt toch nooit een auto.”
En voordat je nu denkt: Ik ben er niet gerust op en neem er een vaccinatie tegen lees dan eerst dit blog van Dr. Kevin Stillwagon:
https://drkevinstillwagon.substack.com/p/do-not-get-an-mpox-shot
Geen seconde vaccinatie overwogen. Maar nuttige publicatie. Kende deze meneer niet. Dit stuk ondersteunt 100% de bevindingen van Stabell-Benn in Afrika met live vaccins.
Volgens mij is het grootste probleem met vaccins dat er een compleet kritiekloos vertrouwen bestaat bij de meeste mensen (inlusief artsen). Maar dit is alleen maar gebaseerd op marketing. Als je de geschiedenis van vacccins leest is het een heel ander verhaal.
Bovendien zijn er allerlei soorten vaccins. Maar de meeste mensen vinden het allemaal prima blijkbaar.
Zelfs de influenza vaccins hebben nooit een RCT ondergaan.