Op 20 oktober gepost op FB.
Data: RIVM/bddataplan https://www.bddataplan.nl/corona/
In september zag het er zorgelijk uit met een exponentiële groei van de ziekenhuisopnames. Een verdubbeling per week(!) deed Gommers het ergste vrezen voor eind november. Daar is alle paniek, overmatig testen/positief verklaren, extra maatregelen, afschalen en geschuif met patiënten om begonnen. Dat leidt weer tot meer onrust onder het zorgpersoneel. Het komt de effectiviteit van de zorg niet ten goede.
Die wekelijkse verdubbeling zat in kleine getallen: 5-10-20-40. Zie de groene grafiek. Zo weinig opnames op honderdduizenden besmettingen, dat kan erg fluctueren. Het werd daarom in oktober spannend: zet die wekelijkse verdubbeling door als de getallen wat groter worden?
De afgeronde gemiddelden:
1e week van oktober: van 40 naar 65 (+60% géén verdubbeling)
2e week van oktober: van 65 naar 80 (+28%, verdere stagnatie)
vandaag (20/10, 3e week) schommelen we nog steeds rond die 80.
We hebben even een plateau bereikt, lijkt het.
De afname van de groei zette al in vóórdat de verscherpte maatregelen effect konden hebben.
De R zit in de maand dus er zullen komende maanden zeker besmettingen bij komen. De angel van de exponentiële stijging lijkt er nu uit. Dit geldt ook voor de sterftetrend. Daarbij gaan er verhoudingsgewijs sowieso steeds minder mensen dood aan corona dankzij de betere behandelingen.
Jammer dat er van overheidswege zo weinig aandacht wordt besteed aan ventilatie, anders zou het er een nog stuk beter uitzien. Met ventilatie kun je de hoeveelheid virus in besmettelijke lucht aanzienlijk verlagen. In de zomer hebben we kunnen zien dat grote aantallen mensen zo besmet -misschien wel deels geïmmuniseerd- kunnen worden zonder dat dat tot druk op de zorg leidt. #wereldstatistiekendag
[Edit: grafiek ge-update dd 8 december 2020:]