In The Lancet verscheen een Nederlands onderzoek over de opvallend lage Covidgraad in bepaalde gebieden van Afrika en mogelijk verband met darmparasieten. Omdat ik die Covid-resistentie al eens had gekoppeld aan la propagación de la ivermectina en toen vergeefs alternatieve verklaringen probeerde te vinden, ben ik het artikel dat hierover in de NRC verscheen geïnteresseerd gaan lezen. Van Niki Korteweg, in gesprek met de Nederlandse onderzoeker: moleculair bioloog Tobias Rinke de Wit. Het zou immers heel goed kunnen dat niet ivermectine de beschermende factor was, maar parasieten waartegen ivermectine ook wordt ingezet. Dat gaat van eencelligen tot lange wormen. In het NRC-artikel komt het woord ivermectine niet voor. De Covid-19 context heb ik er zelf dus bij gezocht.
El resultado de la investigación en pocas palabras
Van 751 Covid-patiënten werd de ontlasting onderzocht op het voorkomen van parasieten. Van de 751 Covid-patiënten ontwikkelden er 255 ‘severe Covid-19’:
- In de groep ZONDER parasieten ontwikkelde ongeveer de helft van de patiënten (49%) ernstige Covid-19.
- In de groep patiënten MET parasieten ontwikkelde nog geen tiende van de patiënten (9%) ernstige Covid-19.
- Er waren elf sterfgevallen; allen parasietlozen(!).
Comorbiditeiten, met name chronische aandoeningen, kwamen veel minder voor bij de parasietdragers. Ook dat is een aanwijzing dat het hebben van een parasiet een positieve invloed kan hebben op het immuunsysteem. De mogelijke mechanismes worden in el artículo de NRC genoemd. Hoe dan ook: dat er een correlatie is, is duidelijk. Maar nu.
„Nu willen we natuurlijk weten of het een oorzakelijk verband is [en zo ja], welke parasieten bescherming geven, en hoe lang je ze moet hebben.”
Investigador Tobias Rinke de Wit en el artículo en NRC
Imagen del estudio en The Lancet https://www.thelancet.com/journals/eclinm/article/PIIS2589-5370(21)00334-5/fulltext
Así que no ivermectina...
Zou ivermectine-gebruik misschien een factor kunnen zijn in het verschil tussen wel- en niet parasietdragers? Het woord “ivermectin” komt twee keer voor in het stuk. “None of these patients received ivermectin.” en “none of the patients co-infected with parasites included in the cohort did receive anti-parasitic drug ivermectin”. Dus ivermectine is géén factor in het verschil tussen beide groepen. Wormpjes zouden dus goed werk kunnen doen voor het immuunsysteem, misschien is dat wel de onderliggende oorzaak dat in ivermectinegebieden zo weinig Covid-19 heerst.
…of wel?
Het kan ook anders worden gelezen. In de selectieprocedure staat nergens dat ivermectine-gebruikers zijn uitgesloten van het onderzoek. Er is alleen gekeken naar positieve PCR-tests van willekeurige patiënten die in het ziekenhuis werden opgenomen. Zat daar dan geen enkele ivermectine-gebruiker bij!? Nul positieve testen is wel erg weinig, misschien participeren ze niet in de ivermectine-programma’s van de WHO? Jawel; in Ethiopië, afhankelijk van het district, gebruikt 60% tot 85% van de bevolking ivermectine. Laten we het even voorzichtig op 50% houden want ik kan niet precies per district achterhalen hoe de dekking is. Dan luidt mijn voorlopige conclusie:
De helft van de Ethiopiërs gebruikt ivermectine. Van een willekeurig geselecteerde groep van 751 Covid-19 patiënten bleek er niet één ivermectine te slikken. De kans dat ivermectine hierin geen rol speelt is uitermate klein.
Dat neemt natuurlijk niet weg dat de wormpjes geen rol spelen. Als je geen ivermectine hebt, kun je in elk geval altijd nog parasieten proberen.
P.S.: Wat ik wel miste: niemand heeft die wurmen gevraagd of ze zich lekkerder thuis voelen in een gezond lichaam en misschien wel het zinkende schip verlaten als ze in de gaten krijgen dat de tijd daar is. Dat zou de causaliteit omdraaien want dat zou betekenen dat parasieten bij voorkeur gezonde lichamen opzoeken, die ook minder vervuild zullen zijn door comorbiditeiten en de medicatie daartegen. De genezende werking van de beestjes is er dan niet – maar dat ben ik dan weer, het zal wel onzin zijn, anders waren die wetenschappers daar wel opgekomen… (Van de andere kant: zo wordt ook Vitamine D betwijfeld als behulpzame stof tegen Covid-19. Dat ernstige Covid-19 patiënten duidelijk lagere Vitamine D-niveaus hebben kan volgens die redenatie komen doordat de ziekte Vitamine D afbreekt. Dus waarom niet de parasieten?)