Toiletten worden regelmatig genoemd als aerosol-generatoren. Mensen zien opspattende druppels en dat geeft dan te denken over eventuele druppeltjes die zo klein zijn dat je ze niet ziet. Nou wordt je ontlasting ten eerste verdund door het spoelwater en de blootstelling is daarbij maar een paar seconden (bij normaal toiletgebruik). Ik denk zelf dat er om die redenen vast wel heel veel aerosolen vrijkomen bij een toiletspoeling, met ook wat virusdeeltjes erin, maar dat daar weinig van te duchten is.
Het zijn van die virologen-bangmakertjes. Hoe vaak staat iemand nou in jouw doortrek-lucht, als je net je grote boodschap hebt gedaan? Ik zie daar geen pandemie door ontstaan. Op een druk toilet is het raadzaam om een beetje extra te ventileren tijdens/na toiletbezoek: mijn moeder had op het toilet een lichtknopje dat doorgeschakeld was naar een ventilatortje. Daar waren trouwens niet eens aerosolen voor nodig.
Infectieuze flatulentie
Rioolwater kan goed getest worden op virusresten en daaruit blijkt wel dat virusresten misschien wel voor een groot deel uiteindelijk via de ontlasting het lichaam verlaten. Dat gebeurt tot ruim een maand(!) na aanvang de besmetting. Dat is bijna twee keer zo lang als dat virus nog in de neus gevonden kan worden. In hoeverre dat virus dan nog besmettelijk is zal nader onderzoek moeten uitwijzen. En bij patiĂ«nten met diarree was het allemaal ernstiger dan bij anderen – maar dat terzijde.
Dan kunnen we ons ook voorstellen dat, als er in de darmen gasvorming plaatsvindt, daar aerosolen deel van zullen uitmaken. Het is daar per slot donker en vochtig. En aerosolen zijn de reiscabines voor Sars-Cov-2, en dat zit in de poep. Een strakke anus heeft misschien een disperserende werking, net als de stembanden.
Betekent dat nu dat je iemand ernstig letsel kunt toebrengen met een stevige wind? Dat valt gelukkig mee volgens de onderzoekers: het dragen van kleding (meestal twee-laags inclusief een onderbroek) dempt de afgifte van ziektekiemen enigszins. Hoe dat dan in een nudistenkamp moet is weer een andere vraag. Je hebt per slot geen oren aan je heupen, dus van een mondkapje maak je niet zomaar een kontkapje.
- Virusresten in faeces zijn weliswaar levensvatbaar, maar:
- Het volume van een scheet is beperkt (het is een ademteug van niks)
- Het is onaannemelijk dat je een coronawind gedurende langere tijd en diep inademt
Dit blog is geĂŻnspireerd op dit onderzoek.
De Nederlandse vertaling van de betreffende passage:
“Een andere mogelijke transmissieroute zou kunnen ontstaan door winderigheid van geĂŻnfecteerde patiĂ«nten, hoewel we hierover geen eerdere publicaties konden vinden. Eerdere onderzoeken hebben wel uitgewezen dat scheten de neiging hebben om microdeeltjes mee te nemen die bacteriĂ«n kunnen verspreiden. Aanvullend onderzoek is echter nog steeds gerechtvaardigd om de intensiteit van dergelijke infecties te schatten; de aanwezigheid van onderkleding / kleding zou het risico van overdracht via deze doorgang echter verkleinen. Hetzelfde werd beweerd door de Chinese centra voor ziektebestrijding en -preventie: broekjes vormen een belemmering voor de overdracht van ziekten via flatulentie die het SARS-CoV-2-virus bevat.”
Possible Modes of Transmission of Novel Coronavirus SARS-CoV-2: a review
En meteen ook maar het belang van aerosolen even meenemen, al moet je zelf maar bedenken in hoeverre dit ook voor een flinke scheet zou kunnen gelden en wat dat zou betekenen als hij erg stinkt ook nog (10 meter ver en na 16 uur nog meetbaar!):
“…druppeltjes die door een besmette persoon zijn uitgestoten, kunnen een afstand van 1-10 meter in de lucht afleggen. Professor Wang en zijn team hebben melding gemaakt van een virale overdrachtssnelheid via ingeademde lucht door geĂŻnfecteerde patiĂ«nten in een ziekenhuis van ongeveer 41,3%, wat aangeeft dat er dringend aandacht moet worden besteed aan overdracht via aerosolen. Ondanks studies die SARS-CoV-2-virus-RNA aantoonden in luchtmonsters na 3 uur in de ene studie (36) en na 16 uur in een andere (35), zagen gezondheidsinstituten de transmissieroute via de lucht niet als een wijze van verspreiding…”
Possible Modes of Transmission of Novel Coronavirus SARS-CoV-2: a review