Economie vs gezondheid: het lijken twee werelden maar dat zijn het natuurlijk niet. Jammer dat er op deze manier met twee talen wordt gesproken. Terwijl dat niet nodig is: alles is uiteindelijk uit te drukken in termen van ‘welzijn’ en ‘volksgezondheid’. We zijn dat niet zo gewend, meestal doen we dat in termen van ‘geld’ en ‘economie’.
De gezondheidszorg zal ook aan de beademing moeten worden gelegd, als het geld eenmaal op is door de lockdown. De lockdown heeft nu al tientallen miljarden gekost als we alleen naar de harde, directe uitgaves kijken.
À partir de financiële risico’s zoals kans op economische depressie, verliezen op de beurs, toekomstige steun aan banken e.d., zijn hierbij NIET meegerekend. Als dat gebeurt zijn de daarmee gemoeide bedragen zijn nog vele, vele malen hoger dan waar we nu aan denken. Dat betekent: korten, bezuinigen, snijden. Dan komt de zorg zeker aan de beurt.
Bij kleinere zorgbudgetten hoort kwalitatief lagere (of minder) zorg, wat ook weer effect heeft op de levensverwachting, volksgezondheid en sterfte. Wimpel het ‘geld’ argument dus niet te snel weg onder het motto “mensenlevens zijn onbetaalbaar”.
De miljarden waarmee we nu 800 mensenlevens proberen te redden, kunnen we later niet meer gebruiken om honderdduizend mensenlevens te redden.