Wat kun je met de RIVM updates
Het RIVM meldt dagelijks iets over de testcapaciteit, opnames en overleden personen. De rapportjes vergen enige oefening in lezen en interpreteren.
Positief geteste personen
Het RIVM laat dagelijks weten hoeveel mensen ze getest hebben, ook het totaal tot dusver. Je kunt eraan zien dat er hard wordt gewerkt. Het zegt verder niets over besmettingsgraad, toe- of afname.
Ziekenhuisopnames
Het eerste kerncijfer is het totaal aantal patiënten die in het ziekenhuis opgenomen (geweest) zijn, dus de instroom. Of ze nog steeds in het ziekenhuis zijn wordt in het midden gelaten. Hoeveel er direct weer naar huis konden weten we ook niet. Het geeft dus al helemaal geen indicatie van de bezetting van de bedden of verhouding tot capaciteit. Die zijn vast ergens op te zoeken want ook daarover geen woord.
Het andere cijfer is het aantal opnames in de afgelopen 24 uur.
Over de patiëntenuitstroom en in welke toestand die patiënten dan verkeren worden we helaas niet geïnformeerd.
Sterftecijfers
De corona sterfgevallen van de afgelopen 24 uur en het totaal aantal aan corona overleden personen wordt ook dagelijks gecommuniceerd. De teller staat nu op ca. 4.100 met de aantekening dat dit alleen positief geteste mensen betreft dus ‘het werkelijke aantal ligt hoger’. Misschien verwacht ik te veel van een rapportage. We kijken toch wel naar een publieke pagina? Het lijken opnieuw intern gerichte werkevaluaties, urenbriefjes met handelingenspecificatie. Ook deze cijfers zeggen dus alleen iets over hun beperkte testprotocol. Het is geen informatie die extern iets te betekenen heeft.
Nu werkt RIVM samen met het CBS. Het CBS houdt alle sterftecijfers bij, niet alleen corona. De wet van de grote getallen maakt dat je bij het CBS precies kunt zien hoeveel ‘oversterfte’ er is ten opzichte van vergelijkbare periodes in eerdere jaren. Prettig is dat wij nu maar één virus hebben rondwaren, waaraan oversterfte dus gemakshalve toegewezen kan worden.
Als je de rapportages RIVM/CBS door de tijd volgt, zie je wel een soort verband. De werkelijke sterftecijfers zijn ongeveer 120% (dus een factor 2.2) hoger dan het RIVM rapporteert. Dat kan in de loop van de tijd veranderen maar het is voorlopig een handige vuistregel. Waarom het RIVM cijfers rapporteert waarvan ze weet dat die meer dan de helft te laag zijn kan ik niet verklaren.
Vertraging
De rapportage is wel eens vertraagd. Dat gebeurt steevast in het weekend en op feestdagen. Dat leidde tot hilarische taferelen toen het NOS-journaal een aantal zondagen op rij met optimistische sterfte- en opnamecijfers kwam (want niet gerapporteerd), om daarna op de maandag/dinsdag weer op sombere toon in de mineur te schieten (toen werden de weekendcijfers pas erbij geteld). Want op maandag waren het er altijd ineens véél meer dan ‘gisteren’. En het ging net zo goed!
Soms gebeurt er ook iets extra’s: een bonusgrafiek!
Onderstaande grafiek (de week van 20 april is net begonnen, daarom is dat nog een klein staafje) geeft weer dat ruwweg 25% en later 10% van de personen die zij testen, positief zijn. Op basis van het Sanquin-bloedonderzoek heeft RIVM gecommuniceerd dat de besmetting ongeveer 3% is. Onderstaande grafiek vertelt ons dus dat de testen worden gedaan bij vermoeden van corona. Verder valt er weinig uit op te maken. Ja, dat ze het meestal fout inschatten. Ik vraag me af of dat de reden is dat ze het publiceren.