Hoe bereken je de IFR?
Toelichting
Op dit moment schat het RIVM de IFR op ongeveer 1%.
1%, dat is erg veel. 5x zo zwaar als bij zeer zware griep. Het is vast geen toeval dat dit exact is wat Dr. Fauci ook schatte. “1 op de 100 besmetten gaat dood”, dat zeggen de OMT-ers ook tegen elkaar (zeiden ze in de krant). Er waren niet lang geleden volgens datzelfde RIVM 150.000 besmetten in Nederland. Dan hadden we toch rond de 1500 doden moeten verwachten, in de orde van 300 per dag bijvoorbeeld en dat 5 dagen achter elkaar.
De IFR schommelt met het seizoen mee. ’s Zomers zitten mensen minder lang binnen met elkaar. De blootstelling is daardoor korter, de ventilatie is beter. De kou hoeft niet buiten te worden gehouden. Daardoor is de dosis die mensen binnenkrijgen lager, verdund. Dat leidt tot minder zware infecties die dus ook beter bestreden kunnen worden door het immuunsysteem. De zon zorgt voor meer Vitamine D en het virus kan niet goed tegen zonlicht. De zomer is zo bezien een periode waarin je met verlaagd risico immuniteit kunt opbouwen voor de winter. In de winter krijgen we dus zowel langere blootstelling als zwaardere doses in de (binnen)lucht – en dus in onze adem, terwijl we minder weerstand hebben van Vitamine D en C.
Basisbegrippen
IFR (Infection Fatality Rate) staat voor aantal sterfgevallen per 100 geïnfecteerden. CFR (Case Fatality Rate) betekent: aantal sterfgevallen per 100 behandelde patiënten. Er zijn véél meer geïnfecteerden dan behandelde patiënten. Pas op met het woord ‘cases’, dat wordt door Amerikanen ook gebruikt voor positief getesten, terwijl die zich meestal niet of nauwelijks ziek voelen.
In Nederland hoor je vaak dat de IFR van griep rond de 0,2% kan liggen. Hoe erg is Corona deze week nou eigenlijk? Bekijk het zelf in de calculator hieronder.