Als het rivm een persbericht plaatst, is waakzaamheid geboden, ook als het niet via Maarten Keulemans wereldkundig wordt gemaakt. Maurice schreef deze week al over het persbericht met de kop “Flinke toename van geheugen- en concentratieproblemen bij volwassenen”. Als oorzaken worden genoemd: de coronamaatregelen, een Covid-infectie en andere infecties. Dat vaccins in het persbericht niet als mogelijke oorzaak worden genoemd is op zijn best een omissie te noemen.
Maurice geeft al aan dat de diverse statements in het artikel niet terug te vinden zijn in de data, waar een verschil van 0.18 procentpunt gevonden wordt tussen twee waarden die beide een grote onzekerheidsmarge hebben: niets opzienbarends. Als het rivm het desondanks publicatiewaardig acht, is dat niet zomaar. Dus laten we eens kijken.
Het gaat om geheugenverlies en concentratieproblemen. In de medische literatuur zijn dat de eerste verschijnselen die worden genoemd bij “cognitive deficits / deteroriation / decline”.
Cognitieve problemen kunnen vroege symptomen zijn van alzheimer en dementie met als meest voorkomende oorzaak de verslechterende kleine bloedvaatjes in de hersenen (SVD, Small Vessel Disease). Om vroeg te kunnen behandelen moet je er vroeg bij zijn. Maar geheugen- en concentratieproblemen kunnen ook tijdelijk zijn door stress, slaapgebrek, een verhuizing, jonge kinderen, een recente traumatische gebeurtenis etc. Of er daadwerkelijk sprake is van SVD moet dus met scans in het ziekenhuis worden vastgesteld. Dat is een hoge drempel voor een milde klacht als “niet meer zo goed kunnen concentreren als vroeger”.
Omdat een vroege behandeling belangrijk is, richt recent wetenschappelijk onderzoek zich op andere opsporingsmethodes, zoals het kijken naar vergelijkbare kleine bloedvaatjes: die in het oog. Vasculaire afwijkingen in het netvlies zijn van buitenaf met een oogmicroscoop makkelijk te herkennen. De gedachte is dat ze als “biomarkers”1Biomarkers kondigen (de kans op) een bepaalde ziekte aan kunnen dienen voor SVD in de hersenen en een voorstadium aangeven van bijvoorbeeld Alzheimer2Studie: Netvliesbiomarkers van cerebrale kleinevatenziekte.
De link tussen de conditie van de kleine bloedvaatjes en cognitief ongemak is hopelijk duidelijk. Een gezondheidsinstituut waar jaarlijks honderden miljoenen doorheen gaan moet daarvan op de hoogte zijn. (Op deze site signaleerden we vasculaire problemen al in maart 2021, ruim twee jaar geleden)
Nu wordt er in 2022 en 2023 een toename gezien van problemen met die retinale bloedvaatjes, en wederom ligt de verdenking vaak bij de vaccinaties, zie bijvoorbeeld dit citaat uit een artikel in Nature:
Personen met COVID-19 vaccinatie hadden een hoger risico op alle vormen van retinale vasculaire occlusie 2 jaar na vaccinatie, met een totale hazard ratio van 2,19 (95% betrouwbaarheidsinterval 2,00-2,39). De cumulatieve incidentie van retinale vasculaire occlusie was significant hoger in het gevaccineerde cohort vergeleken met het niet-gevaccineerde cohort, 2 jaar en 12 weken na vaccinatie. Het risico op retinale vasculaire occlusie nam significant toe tijdens de eerste 2 weken na vaccinatie en hield aan gedurende 12 weken. Bovendien hadden personen met de eerste en tweede dosis BNT162b2 en mRNA-1273 een significant verhoogd risico op retinale vaatafsluiting 2 jaar na vaccinatie, terwijl er geen verschil werd gedetecteerd tussen het merk en de dosis van de vaccins.
Het is onwaarschijnlijk dat de vaccinaties uitsluitend de kleine bloedvaatjes in het oog beschadigen. Als andere kleine bloedvaatjes (ook) worden aangetast, kan dat zorgen voor een veelheid van aandoeningen, waaronder als meest opvallende vroege symptomen: geheugen- en concentratieverlies.
Het persbericht van het rivm heeft nog het meest van een strategische move om bijwerkingen van de vaccins uit het zicht te plaatsen Onze overheden en gezondheidsinstituten hebben deze vaccins immers aanbevolen, goedgekeurd en opgedrongen, dus in die zin is dat begrijpelijk. Maar gaslighting op klaarlichte dag maakt wel een desperate indruk.
Is het bewezen dat het te maken heeft met de vaccins? Nee, maar van de coronamaatregelen, een Covid-infectie en andere infecties is dat bewijs er ook niet.
Het is een bekend feit dat een infectie de oorzaak kan zijn van microvasculaire problemen (zie Pubmed). Dit is ook na griep het geval. De aandacht voor dit post-infectie fenomeen is de laatste jaren sterk toegenomen. De kop had ook kunnen zijn: “Post-infectie symptomen worden 20% vaker opgemerkt na Covid dan na griep, door de verveelvoudiging van aandacht in de media en de bias van onderzoekers.”
Credenciales
- 1Biomarkers kondigen (de kans op) een bepaalde ziekte aan
- 2
0 Reacciones