Netwerken mag weer live.
Tips om toch gezond te blijven.

(Mobiele versie volgt)

Netwerkers, kookclubs, ondernemers­verenigingen, social clubs – ze  hebben het zwaar gehad. Maar het lijkt erop dat ze weer mogen. Zelf ben ik lid van BNI en ook daar willen ze zo snel mogelijk van de Zoom-vergaderingen af – met inacht­neming van de RIVM-maat­regelen.
BNI is een netwerkorganisatie die werkt met groepen van gemiddeld tussen de 20 en 30 onder­nemers. Ankerpunt in alle netwerk­activiteiten is een wekelijkse ontbijtbijeenkomst. De leden van een groep (‘chapter’, het is een Amerikaanse organisatie) ontbijten samen op dinsdag, woensdag, donderdag of vrijdag.

In coronatijd is er van gezamenlijk ontbijten geen sprake geweest dus werden de wekelijkse vergaderingen via Zoom gehouden. Inmiddels is er beweging om weer terug te keren naar de fysieke bijeenkomsten, mits de RIVM-maatregelen daarbij gevolgd worden. 

Moederorganisatie BNI vult dit terecht in met handen desinfecteren, anderhalve meter afstand en mondkapjes dragen in de gang. (Ontbijten met een mondkapje op zal niet de bedoeling zijn.)

Een BNI-vergadering begint met koffiedrinken: het ‘vooraf’ netwerken. Bij chapter Morgenstond is daar een gezellige ruimte voor in de Veranda.
De RIVM-regels volgen is moeilijk maar als we zien hoe we besmet worden, hadden die regels niet echt geholpen. 

In dit voorbeeld zijn er  twee besmet­telijke mensen aanwezig. Eentje werd wat brak wakker maar ja wat wil je op dat tijdstip, idioot vroeg natuurlijk en bovendien chapter­directeur! Dan blijf je niet zomaar weg. De ander is gevaccineerd dus die heeft nergens last van en gaat -iets minder besmettelijk- al dagen opgewekt overal heen.

Twee personen ademen dus het virus uit. De ruimte wordt geventileerd volgens het bouwbesluit en gebruikte adem wordt hierdoor niet adequaat afgevoerd of behandeld. Hun adem kan zich blijven verspreiden door de ruimte.

Ook gevaccineerden verspreiden virus­deeltjes maar dat zijn slechts varianten die erin slagen om aan het vaccin te ontsnappen. Het zijn weliswaar de besmettelijke en  mogelijk gevaarlijke ‘immune escapes’ – maar het zijn er wel minder.

Anderhalve meter afstand houden helpt niet, mondkapjes laten besmette adem door, handen desinfecteren heeft geen invloed (uitgaande van basishygiëne).

Het verblijf in deze ruimte duurt niet zo lang. Toch: als er langer dan een kwartier intensief wordt geademd en gesproken, kunnen er al anderen besmet raken.

Bij de illustratie: Een plaatje uit een wetenschappelijke studie over ventilatie en luchtstromen. Te zien is dat de lucht niet goed wordt ververst; er ontsaat soort luchtkolk in het midden.

Bedenk hierbij dat plexiglas schermen de doorgang van lucht belemmeren. Zo ontstaan rond de schermen ‘dode hoeken’ waar adem blijft hangen.

Er is veel kennis over luchtstromen in ruimtes. De belangrijkste term (om te onthouden) is het “ventilatievoud”: het aantal malen per uur dat ALLE lucht in een ruimte wordt ververst of, indien voldoende frisse lucht niet haalbaar is: ‘gewassen’.

De vergaderzaal is veel groter en er wordt om de beurt, dus veel minder, gesproken. Het duurt dus langer voordat de lucht daar voldoende besmet is om te infecteren.

In twee uur tijd -ook met mondkapjes, anderhalve meter en handen wassen- kan er opnieuw iemand besmet worden.

En misschien wel meerdere mensen. Dit hangt af van persoonlijke weerstand:

  • Al dan niet gevaccineerd
  • Gewicht
  • Vitamine D
  • Leeftijd
  • Zink, Vitamine C

etc. De wetenschap schrijdt voort.

Hoe langer een groep mensen de besmette lucht inademt, des te meer besmettingen.

Is dit nu niet te voorkomen?

Zeker wel…

Ventilatie

De geldende RIVM-richtlijnen zijn weten­schappelijk al enige tijd achter­haald en brengen groepen mensen in gevaar.

Deze richtlijnen bieden nauwelijks tot geen bescherming in bijvoorbeeld vergader­­situaties.

Chapters die weer live gaan zullen zich moeten houden aan de rituelen die RIVM oplegt.

Tegelijkertijd moeten zij proberen zichzelf te wapenen tegen infectie. Geef virussen geen kans.

  • Voorzie iedereen van schone adem
  • Ventileer met buitenlucht
  • Monitor de luchtkwaliteit met een CO2-meter
Share This