Dat is niet twee seizoenen bij elkaar opgeteld, zoals nu met Covid-19 gebeurt, nee, dat wordt het gemiddelde per jaar. Scherpe sterfte, zoals afgelopen jaar, met name onder ouderen, zullen we elk jaar gaan zien in de komende 20 jaar. Er komen niet alleen steeds meer mensen, er komen tijdens dat proces ook nog eens verhoudingsgewijs steeds meer ouderen. Het virus dat op dat moment dominant is zal dan -zeker als we weer gaan testen- als boosdoener van de oversterfte worden aangewezen. Dit jaar zou eens zomaar het eerste jaar in die reeks kunnen zijn.
[edit: inmiddels zijn er gedegen analyses van o.m. Bo van der Rhee op LinkedIn en (n.a.v. de cijfers van het Belgische RIVM “Sciensano”) een artikel van Els Ooms op haar eigen blog.] Wat ik hieronder schrijf komt daar in grote lijnen mee overeen.]
Dat ziet er toch niet best uit qua pieken
We houden de ouderen dankzij betere levensverlengende zorg, hygiëne en medicatie steeds langer onder ons, als herfstblaadjes aan de boom, bij windstilte. Totdat er weer een vervelend virus langskomt. Dat worden dan pas echt klappers van zeker 8.000-12.000 griepdoden per seizoen. Je moet er niet aan denken dat een jaar of twee wordt overgeslagen (even geen virus van betekenis, weinig oversterfte). Wat er dan in het eerste daaropvolgende serieuze griepseizoen staat te gebeuren, ik moet er niet aan denken, qua zorgcapaciteit. Misschien lig ik er dan zelf wel tussen. Hopelijk zijn we dan wat beter voorbereid, met een rivm dat wel een vooruitziende blik heeft.
Aan de bevolkingspiramide te zien zullen die sterftepieken pas over 20 jaar stabiliseren, om daarna weer te dalen jaar het huidige niveau en lager.
Grieppieken zijn belangrijke indicatoren van vergrijzing. Niet alleen van een virus.
Je zou zeggen: toch maar opschalen die ziekenhuizen en IC’s. En toch maar gaan ventileren. De hier genoemde getallen zijn maar ruwe schattingen maar dat iets dergelijks gaat gebeuren is onontkoombaar. Nu ik dit zo voor mijn geestesoog afdraai, begrijp ik beter dat ook de pensioenfondsen en verzekeraars zich wat zorgen maken.
En de zorg?
De zorg krijgt het zwaar te verduren. Nu gaat al het grootste deel (80%!) van tijd en ziekenhuisbudgetten naar de laatste levensjaren. Kun je nagaan hoeveel laatste levensjaren straks tegelijk komen. Daar hadden we eigenlijk allang op voorbereid moeten zijn. De zorg kan de borst natmaken. De coronacrisis is een generale repetitie.
De enige manier om die toekomstige viruspieken wat glad te strijken is: ons voorbereiden met de juiste ventilatie/ionisatie/UV-C etc, voeding, vitamine D+K, Zink. Hopelijk komt er ook een oplossing waar virologen brood in zien.
Toevoeging n.a.v. een geweldige analyse van de situatie in België door Els Ooms
Samengevat: Oversterfte wordt bepaald aan de hand van de vooraf geschatte sterfte. De hoogte van deze schatting bepaalt de overschrijding. Hoe die schatting wordt berekend is daarom allesbepalend voor de resulterende oversterfte.
Het stuk van Els Ooms maakt duidelijk dat als die sterfteschatting wordt gemaakt met inachtneming van bevolkingsgrootte en -opbouw (i.c. groei en vergrijzing), de oversterfte van 2020 zo goed als verdampt. Bedenk hierbij dat de oversterfte, samen met het mismanagement van IC-capaciteit, als belangrijke rechtvaardiging geldt van de draconische maatregelen.
Nu ziet de bevolkingspiramide van België ziet er gelijkmatiger uit dan die van Nederland. Haar cijfers en percentages zullen dus niet één-op-één van toepassing zijn op de situatie in NL, aangezien zij met de sterftecijfers per leeftijdscategorie rekent. De piramide van NL is ’topzwaarder’ dan die van België. Het zou mij niet verbazen als hierdoor de onderschatting van de sterfte bij ons nog groter blijkt dan die in België.
Zij rekent dan ook nog voor hoe e.e.a. eruit ziet als er gerekend wordt met QALY. Een pittig stuk maar het lezen waard!