Klachten van een groep ex-patiënten met aanhoudende problemen worden gebracht als restklachten van alle Covid-patiënten
In dit AD-artikel van 5 oktober 2020
Het AD bericht over een onderzoek onder ex-coronapatiënten met restklachten na covid-19. Deze groep is 3 maanden geleden zo samengesteld om die restklachten te kunnen monitoren.
Bij 6% van de deze groep zijn de klachten inmiddels verdwenen, bij de overigen nog niet of niet helemaal. Het in beeld krijgen van restklachten is van belang. Zo is het zinvol voor huisartsen om te weten dat bijde restklachten na 6 maanden een kans van 1 op tien is dat het om hartproblemen gaat.
Maar dan de kop in het AD:
In de introtekst wordt het nog eens herhaald: Bij bijna 12% van coronaptiënten in het ziekenhuis ontstaan hartproblemen. (geel gemarkeerd, het staat er echt).
Laat dat even doordringen want het zegt iets héél anders en veel ernstigers. Het is pertinent onjuist en onnodig zorgelijk, om niet te zeggen angstzaaiend.
Haatzaaien is uit den boze maar angstzaaien is voor overheid, justitie en media kennelijk geen enkel probleem.
Feitelijke constatering
Met natuurlijk weer een anekdotisch filmpje van een patiënt die veel last heeft van restklachten na een corona-infectie. Ik wens deze mevrouw oprecht veel beterschap. Het is vreselijk om te zien wat voor enorme impact een ziekte kan hebben op je leven.
Hoe zit het dan wel
- Ten eerste komt 1 op tien niet in het ziekenhuis, zoveel mensen worden er niet eens echt ziek
- Als je toch zware symptomen krijgt, waardoor je misschien naar het ziekenhuis moet, is er een kleine kans dat je restklachten houdt (komt ook voor bij griep)
- Heb je dan na 6 maanden nog steeds die restklachten, dan is er een kans van 10% dat met hartproblemen te maken heeft.
- Vergelijkend onderzoek met restproblemen van bijvoorbeeld griep ontbreekt, dus of dat veel is weten we nog niet.
Over het percentage op het totaal ziekenhuispatiënten is op basis van deze steekproef al helemáál niets te zeggen. Toch doet het AD dat gewoon. Waar komt die impuls van Angst & Dreiging ineens weer vandaan? Is de advertentieruimte al ingekocht?Komt er misschien een grote ‘voorlichtingscampagne’ aan van de overheid? Daar horen immers ook altijd wat ondersteunende advertorials of redactioneeltjes bij, zo werkt fat gewoon.
Steekproefverantwoording
“Hoewel gelukkig ook veel mensen inmiddels geen symptomen meer hebben, is er een groep patiënten die klachten houdt. Die moeten we niet uit het oog verliezen”, zegt Michael Rutgers. “Dit onderzoek behelst een groot aantal coronapatiënten dat nu nog klachten ervaart.”
Directeur Michael Rutgers van Longfonds.
Let vooral op de verdekte steekproefverantwoording hierboven. Hieronder de link naar het originele verslag van het Longfonds, dat niet veel minder alarmerend is.
Wat is er nou toch zo moeilijk aan eerlijke, kritische verslaggeving… Met dit gelieg schiet op termijn toch niemand op behalve de farmaceuten? Wat kan het AD.nl die farmaceuten nou schelen?