Het lijkt een clickbait kop maar het is er wel eentje die klopt, dat zie je niet vaak.
Het Artsen Covid Collectief (waaronder 1672 geverifieerde medici) postte op hun website een artikel met de kop: “Deltavariant in opkomst. Geen reden tot paniek.”
Druk op de ziekenhuizen komend najaar?
In het artikel besteden de verenigde artsen van het collectief aandacht aan het capaciteitsprobleem in de zorg. Ze zeggen:
Iedere winter is er een grieppiek waardoor de zorg op de proef wordt gesteld. De oorzaak daarvan is het capaciteitsprobleem en niét de ernst van de jaarlijkse seizoenvirussen.
Het Artsencollectief vergeet iets essentieels
Wat ze niet benoemen is de oorzaak van de ellende rond de jaarlijkse griepgolf. Onze virologen hebben tot nog toe geen idee gehad van hoe respiratoire virussen zich elk jaar weer verspreiden. Dit heeft corona aan het licht gebracht. Ze hebben het transmissievraagstuk, in mijn ogen nogal nonchalant, als fact of life geaccepteerd. Niemand die een probleem maakte van de jaarlijkse griepexplosie. Het afgelopen jaar is deze kennislacune onmiskenbaar blootgelegd.
Dankzij Corona en alle wetenschappelijke aandacht die dat heeft getrokken, weten we nu precies hoe het zit. Het voortschrijdend inzicht heeft een enorme tussensprint gemaakt. Daarmee zijn de virologen door corona wel nogal door het ijs gezakt met hun group think, tunnelvisie en ouderwetse doktersarrogantie. Vandaar dat ik hieronder een suggestie doe voor een extra kopje in het stuk van het artsencollectief:
Nooit meer druk op de zorg in het najaar!
Het artsencollectief ziet het capaciteitsprobleem als oorzaak van de druk op de zorg en dat is dan toch weer een typisch zorgperspectief – daar ontkom je kennelijk niet aan. Zorgwerkers lijken te vergeten dat dat tekort aan capaciteit komt doordat er ineens veel mensen tegelijk besmet worden. We weten nu eindelijk hoe dat komt. Gezondheidsinstituten en virologen hebben decennialang duizenden mensen elk najaar aan griep laten overlijden zonder daar actie op te ondernemen. Dat kan vanaf nu beter.
Dankzij al het corona-onderzoek heeft dit (al dan niet in het lab gekweekte en daardoor) goed te traceren virus ons geleerd hoe respiratoire virussen zich verspreiden. We kunnen nu dus ook vooraf inschatten hoeveel mensen er komend jaar zullen sterven zonder af te moeten wachten waar en wanneer een jaarlijkse oversterftepiek plaatsvindt. Die jaarlijkse sterftepieken werden tot nu toe nooit meegenomen in de sterfteschatting. De sterfte is immers altijd ‘meer dan verwacht’: oversterfte. Dat wordt nu allemaal anders want beter te beheersen dus ook beter in te schatten. Nu weten we hoe mensen zich eenvoudig kunnen beschermen.
Meestal wordt deze zin in de passieve vorm gebruikt: “hoe mensen beschermd kunnen worden”. Vele malen belangrijker is dat mensen zélf weten hoe ze zich kunnen beschermen: met frisse lucht. Dan heb je de belangrijkste piek al afgevlakt. Toch gaat het kabinet maar door met het propageren van schijnveiligheid, zoals “15 minuten per dag je huis luchten”. Geen flauw benul dus. Hieraan herken je de kwaliteit van de medische raadgevers.
De medisch adviseurs van iemand die beweert “Een kwartier per dag luchten is afdoende” tegen een virus dat net op de A-Lijst is geplaatst zouden wat mij betreft met pek en veren het land uit gestuurd moeten worden.
Zelfbescherming voorop: meer over CO2-meters
Het artikel van het artsencollectief was een broodnodig antidotum tegen de kip-zonder-koppige angstzaaierij alom. De Deltavariant wordt in context geplaatst. Ze leggen duidelijk uit dat een besmettelijker virus bijna altijd een goed teken is omdat het minder gevaarlijk is oftewel “endemisch” wordt, net als verkoudheid. Niet dat ik van verkoudheid nu zo blij word maar vooruit.
Een zeer dodelijk virus zal zijn gastpersonen (=’gastheren’ maar dan inclusief) snel ziek maken en uit de weg ruimen, wat het aantal besmettingen en dus snelle verspreiding drukt. Is dit nieuw voor je, lees dan vooral het artikel.
Tomas Pueyo (die van Hammer & Dance) ontkent dit principe trouwens en komt zo tot onheilspellende scenario’s. Als één ding duidelijk is geworden deze crisis: doemscenario’s komen nooit uit. Ook die van Geert Vandenbossche en Mike Yeadon niet.
Er is sprake van dat de Britse variant al een lagere IFR had (ca. 0,05%) en dat de Deltavariant nog lager zit (ca. 0,01%). Ik noem de (nog niet peer reviewed) getallen toch nog even. De artsen zijn zeer terecht terughoudender. Ik heb zelf nog geen data gezien die deze cijfers tegenspreken maar dat zal toch wel moeten komen. Men wil de dalende ziekte en sterfte immers aan de vaccinaties toeschrijven. Dat betekent dat Delta uitermate gevaarlijk moet blijven met een hoge IFR. De vaccinaties zijn dan de beschermende factor die de IFR omlaag brengt. Tegelijkertijd zie je overal dat Delta zich niet meer zoveel aantrekt van de vaccinaties… Een lastig parket.