Jan Bonte zet de problemen met de vaccins op een vakkundig rijtje in vraagvorm, veelal voorzien van een leessuggestie. Hij vraagt om het draadje te delen. Bij deze. Het is een indrukwekkende reeks rode vlaggen, al moet ik erkennen dat het mij als leek niet altijd meteen duidelijk is in hoeveel procent van de gevallen een beschreven reactie eigenlijk voorkomt. Je leest soms de vreselijkste dingen en die blijken dan een hoge zeldzaamheid of zelfs een unicum te zijn. Dat neemt niet weg dat de coronavaccins alle records verbreken. En dan te bedenken: wereldwijd integraal uitgerold aan complete bevolkingen – terwijl voorbereidingen worden getroffen voor de kindermoordcampagne. Want het staat vast dat er meer kinderen vroegtijdig zullen overlijden aan de vaccinaties dan Covid had kunnen bewerkstelligen, zeker de omikronvariant. “Ze doen het voor een ander”.
The Stinging Bumblebee
Helaas reageert @huisdoktertim niet op mijn opmerkingen. Dat is jammer, want ik wil best de inhoudelijke discussie aan. Dus stel ik een aantal vragen aan Tim. #lockdown#persconferentie#vaccinatieplicht
Dit is een heel goed artikel dat ik al enkele maanden geleden las.
We spreken af dat je je bij mag laten staan door wie je wilt. Of dat nu @MarionKoopmans is, of @NickiVerweij.
Ook @shossontwits en @martijnmollers zijn welkom.
Fair is fair, nietwaar?
Vraag 1: Dat is alvast een inkopper. Het antwoord heb ik namelijk al gegeven: hoe lang is de follow-up in de enige studie naar de werkzaamheid van de booster?
Vraag 2: ook hier heb ik het antwoord al gegeven: welke variant was in deze studie dominant? nejm.org/doi/full/10.10…
Vraag 3: wat houdt het begrip ‘antigenic sin’ in?
Vraag 4: is dit een hypothetisch concept of zijn er al sterke aanwijzingen voor het bestaan ervan, bijvoorbeeld bij influenza of dengue?
Vraag 5: wat houdt het begrip ’titer’ in, hetgeen over het algemeen de gebruikte maat is voor antistoffen?
Vraag 6: als de titer van antistoffen stijgt, neemt dan de hoeveelheid toe, of binden ze sterker aan het doelwit?
Of wellicht allebei?
Vraag 7: in het geval van een booster – de derde dosis – die leidt tot een hogere titer van de antilichamen, wat neemt dan het meeste toe?
De hoeveelheid antilichamen of de affiniteit – ofwel de sterkte van de binding?
Vraag 8: was ik nog even vergeten: wat weten we over de veiligheid van het geven van de booster? Hebben jullie relevante wetenschappelijke literatuur die daar antwoord op geeft?
Ik zou die oprecht graag van jullie ontvangen.
Vraag 9: er zijn neutraliserende en niet-neutraliserende antilichamen. Als het om neutraliserende antilichamen gaat, welke eigenschap is dan het belangrijkste: de affiniteit of de hoeveelheid?
Vraag 10: in het vervolg hierop: na een primaire infectie met een ziekteverwekker… …ondergaan B-cellen – de producenten van de antistoffen – een proces van rijping in de ‘germinal center’ van de lymfklieren.
Hoe heet dit proces en hoe gaat dit in zijn werk?
Vraag 11: verloopt dit proces hetzelfde in het geval van vaccinatie tegen SARS-CoV-2 virus in vergelijking met de primaire infectie van het virus?
En stel dat het het immuunsysteem wel lukt om haar respons aan te passen aan de #omikronvariant. Hoe groot is dan de kans dat de oude varianten opnieuw dominant worden? Dus de alfa, de bèta en de delta variant? En hoe groot is de kans dat er nieuwe varianten komen die ook de veranderde vaccins weer ontlopen?
https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/nejmc2031364
Vraag 12: In hoeverre is dit proces belangrijk bij het vormen van het ‘geheugen’ van het immuunsysteem?
Vraag 13: Stel nu dat bij het geven van de booster wèl de hoeveelheid van de antistoffen toeneemt maar niet de affiniteit?
Hoe lang duurt het voordat de hoeveelheid antistoffen zo ver daalt dat de hoeveelheid weer te weinig is?
Vraag 14: Uit de eerste laboratoriumstudies weten we dat antilichamen minder goed binden aan de #Omikron variant.
Wat heeft dat voor gevolgen voor de duur van de bescherming door de booster?
Vraag 15: Als #PfizerBioNtech hun mRNA aanpassen zodat ze meer op het spike-eiwit lijken van de #OmikronVariant, lukt het het immuunsysteem dan ook om haar respons op deze variant aan te passen?
Vraag 16: Stel, dat lukt niet.
Het immuunsysteem gaat op de oude voet door, en maakt dezelfde antilichamen aan, die wel optimaal waren voor de D614G variant en de alfa-variant maar niet voor de delta- en omikron variant? Wat betekent dat dan voor de verhouding tussen neutraliserende en niet neutraliserende antilichamen?
Vraag 17: waar zou deze verandering van de verhouding toe kunnen leiden?
Vraag 18: hoe denken jullie over deze studie?
Deze laat een correlatie zien tussen ‘antibody resistence’ en ‘vaccine resistence’ enerzijds, en de vaccinatiegraad anderzijds.
Het Rijksvaccinatieprogramma wordt uitgevoerd bij mensen met een perfect werkend immuunsysteem, door middel van (vrijwel volledig) steriliserende vaccins en in tijden van een lage infectiedruk. Eens? Nu geven we ‘lekke’ vaccins, aan mensen met voor een groot deel matig werkend immuunsysteem, in een periode van een hoge infectiedruk.
Vraag 19: maakt dat verschil? Of maakt het niets uit?
Vraag 20: zit er een risico aan de mogelijkheid dat mensen na de eerste prik tegen de eigenlijke infectie aanlopen, op het moment dat de immuniteit nog niet volledig opgebouwd is? In de periode dat ze een relatieve suppressie van het immuunsysteem hebben?
Vraag 21: zijn jullie bekend met de mogelijke gevaren van ‘leaky vaccines’?
Ik weet, mensen zijn geen kippen, al heb ik daar de laatste tijd wat twijfels over: kop, zonder en kakelen.
Vraag 22: zou dit proces ook bij mensen op kunnen treden als gevolg van het gebruik van leaky vaccines?
Of achten jullie dit onmogelijk?
Vraag 23: Aangezien we weten dat de kans op een myocarditis bij jongens en jonge mannen fors toeneemt bij de tweede dosis in vergelijking met de eerste dosis.
Hoeveel boosters durven jullie je eigen kinderen te geven?
academic.oup.com/cid/advance-ar…
Vraag 24: Wanneer komt er een eind aan deze pandemie?
Vraag 25, de laatste vraag:
Gezien de situatie waarin we zijn beland: hadden we hiervoor gewaarschuwd kunnen zijn? Of moeten zijn?
Life is simple. But not that simple. Nog even het verhaal van de ‘antigenic sin’ prachtig in een schema samengevat:
En hier nog een keer bij presentatie aan het immuunsysteem van de originele ziekteverwekker in vergelijking met presentatie aan het immunsysteem eenzelfde ziektewekker met een iets andere jas aan.