Registratie en rapportage problematisch bij bierviltjesvergelijkingen
Er zijn verschillende methodes waarmee landen het coronavirus hebben aangepakt. Het onderling vergelijken daarvan is helaas vrijwel onmogelijk omdat elk land anders rapporteert. (Bepaald geen pluim voor het werk van WHO, EU, ministeries en instituten voor volksgezondheid: niks gedaan sinds mers, sars, vogelgriep…).
Het begint er al mee dat we van besmettingspercentages gewoon helemaal nog niets weten. Er worden geen representatieve steekproeven gedaan zoals dat bij verkiezingen bijvoorbeeld wel gebeurt.
“Bring in the nerd”, zou ik zeggen.
Sterftecijfers, daar kun je toch niet omheen?
Wat wel een enigszins hard cijfer oplevert: de corona-doden per land. Maar ook hier gelden interpretatieregels:
- Rapportageverschillen. Dat kan variëren van “elk sterfgeval dat mogelijk corona-gerelateerd zou kunnen zijn” tot “alleen patiënten die aan de corona-symptomen zijn overleden en bovendien positief getest zijn”.
- Grootte van het land. Naarmate de ziekte zich verder verspreidt heeft een groot land uiteraard meer potentiële corona-slachtoffers dan een klein land. De beginstadia laten zich echter goed vergelijken: vrijwel elk land land begint met 1 infectiehaard. Na verspreiding moet je rekening houden met de populatiegrootte en bijvoorbeeld per miljoen inwoners gaan rekenen.
- Dagelijkse precisie is er niet. In Zweden zie je in elk weekend een plateautje. Dan gaan er heus niet minder patiënten dood; die worden pas in de week erna administratief verwerkt. Relaxed volkje wel, die Zweden. Dagelijkse jumps of dips zijn dus niet relevant.
- De absolute aantallen zijn dus niet betrouwbaar in die zin dat je ze niet zomaar naast elkaar kun leggen. Waar je wel naar kunt kijken zijn de groeipercentages: Hoe krom is een curve en welke kant op. Ook al wordt er onder- of overgerapporteerd: als dat consistent gebeurt kan dat iets zeggen over de totale ontwikkeling in een regio.
Rare verschillen
Zie je onwaarschijnlijke verschillen? Verdiep je niet alleen in de aanpak van de landen in kwestie maar ook in de rapportagemethode aldaar. (Een goed overzicht daarvan zou fijn zijn.)
Diverse sites geven per land kerndata maar de grafiek hieronder is de meest informatieve (en onderhoudende) die ik tot nu toe heb gezien.
Gebruik
- Trek de blauwe slider onderaan naar rechts, naar de tweede week van maart.
- Klik op “Add Country” rechtsboven en selecteer de landen die je wil vergelijken.
- Klik op het sluitkruisje om de nieuwe selectie te zien. Je hoeft niets te bevestigen of te bewaren.
0 reacties