Het rivm bepaalt beleid op basis van onvolledige kennis en houdt de deur dicht voor specialistische kennis waarmee externe experts hun onkunde zouden kunnen aanvullen. Dit blijkt uit de bezorgde woorden van KNMI Research Scientist Jos de Laat in gesprek met Ad Verbrugge. Foute aannames worden niet gecorrigeerd en dat heeft enorme gevolgen. Aerosolisten zien dat al een jaar gebeuren maar het blijkt nu dus dat zelfs een collega-Rijkskennisinstituut geen poot aan de grond krijgt bij het rivm. Het KNMI probeert al een jaar in gesprek te komen met haar collega’s van het rivm – tevergeefs en luidt nu de (nood)klok.
[edit: zie ook dit latere artikel over het schenden van wetenschappelijke integriteit door het rivm]
Het standaardmodel dat gebruikt wordt in de virologie en epidemiologie is gebaseerd op aannames die gewoon fysisch niet kloppen.
Jos de Laat, KNMI-onderzoeker over onderzoeksresultaten
Grootste zorg, ook volgens KNMI-er Jos de Laat, is dat de wetenschap op deze wijze geweld wordt aangedaan. Er is geen open debat mogelijk. Het is al langer dan een jaar duidelijk dat de tunnelvisie van rivm en omt op geen enkele manier in twijfel mag worden getrokken. De media stellen zich op als een front dat de kennis binnen die koker moet houden dus ook van onderaf is er in elk geval geen druk mogelijk die de situatie zou kunnen verbeteren.
De KNMI-visie biedt verder geen nieuws: die komt overeen met wat professor Jimenez april vorig jaar ook al vertelde over de WHO: de virologen kunnen het wetenschappelijk gesprek gewoon niet aan maar aerosolen zijn cruciaal bij verspreiding van respiratoire ziektes.
KNMI: het zijn de aerosolen
De researchers van het KNMI zijn van oudsher experts op het gebied van atmosferische domeinen als temperatuur en luchtvochtigheid. Ook aerosolen zijn daar een vanzelfsprekend en essentieel onderdeel van (denk aan fijnstof en allergiemeldingen). Het KNMI onderschrijft dat het gedrag van aerosolen wordt bepaald door temperatuur en luchtvochtigheid, een verband met besmettingen dat Maurice de Hond al heel vroeg legde. Die credits krijgt hij ook expliciet van Jos de Laat. Het kennisinstituut KNMI weet dus, in tegenstelling tot het rivm, zijn inspanningen wél op waarde te schatten.
Het rivm heeft -zo wordt in dit gesprek opnieuw bevestigd- simpelweg geen benul van de fysica van luchtdeeltjes en hoe die als virusdrager kunnen acteren. Zoals ook Prof. Jimenez bij de WHO constateerde toen er onder zijn gesprekspartners niet één expert met kennis van aerosolen bleek te zijn. “Is ook niet nodig, wordt niet geaccepteerd” zou professor Voss van het omt zeggen.
Eigenlijk past alles wat we zien gebeuren binnen het beeld dat het de aerosolen zijn die een cruciale rol spelen in de verspreiding van respiratoire ziektes.
Jos de Laat, KNMI-onderzoeker over onderzoeksresultaten
Ik probeer de belangrijkste boodschap van de video in het kader hieronder samen te vatten, voor de “ik lees alleen” mensen. Het gesprek zelf duurt 52 minuten.
Het werkelijke probleem geparafraseerd
“Wij proberen zelf bij elk onderzoeksthema om zo breed mogelijk bestaande kennis te evalueren: wat is nou relevant om te weten? Wie moeten we erbij halen? Ik weet niet waarom dat bij het rivm niet gebeurt. Aerosolonderzoek is een totaal ander vakgebied dan virologie, wij zijn harde bèta’s. Het lukt ons gewoon niet om met rivm in gesprek daarover te komen met betrekking tot fouten die zij maken op ons vakgebied.
Het is een dynamiek die je vooral ziet bij onderwerpen die dicht tegen de politiek en concreet beleid aanzitten. Het wetenschappelijk belang gaat dan naar de achtergrond. Dat schept geen mooi beeld van de wetenschap. De wetenschap werkt niet op die manier.
De richtlijnen van het KNAW [Koninklijk Nederlandse Akademie van Wetenschappen] t.a.v. wetenschappelijke integriteit geven aan dat wetenschappelijke instituten de plicht hebben om een omgeving te creëren waarin mensen hun punten aan kunnen aandragen en kritiek kunnen uiten zonder aanzien des persoons. Zoals ik hier nu zit, kan ik dat eigenlijk wel doen? Ga ik dan niet op tenen staan? Maar het is belangrijk: ik zie toch een wetenschappelijke gemeenschap die het niet lukt aan die integriteitseis te voldoen. We leggen dat niet voor niks vast in documenten.
Wij willen onze kennis voorleggen en het daarover hebben om stappen te maken – en dat lukt gewoon niet.”
Als harde, onbetwistbare, wetenschappelijk grondig onderbouwde feitenkennis al onbespreekbaar is in die gemeenschap, hoe zit het dan met evaluatie van onderzoeksresultaten die zich in de kern van de medische wetenschap bevinden: vaccins bijvoorbeeld? Hoe selectief is men daar met het accepteren van kennis, het integreren van kritiek, het uitoefenen van controle, het interpreteren van onderzoek?
Jaap van Dissel ontvangt eind deze maand de “Akademiepenning” van de KNAW. “Van Dissel krijgt de prijs voor de wijze waarop hij tijdens de corona-epidemie de minister van VWS en het crisisteam van de overheid wetenschappelijk heeft geadviseerd over de bestrijding van COVID-19.” Wat een wespennest, moeilijk hoor… De KNAW heeft zich hiermee misschien ook alweer te diep ingegraven om nog terug te kunnen. Het zou begrijpelijk zijn als ze de prijsuitreiking zouden uitstellen tot e.e.a. eens goed uitgezocht is.
Het is erger dan gevreesd
Als een Rijkskennisinstituut geen ingang vindt bij een ander Rijkskennisinstituut dan kan ik niet begrijpen dat die situatie nog langer wordt getolereerd, noch door de Tweede Kamer (die allang had moeten ingrijpen), nog door de Media – die zich op een verwerpelijke manier hebben laten gebruiken.
Verbrugge en de Laat speculeren ook nog kort over de mogelijke redenen voor de angstig overkomende weigerachtigheid bij het rivm, wat hoogst onwetenschappelijk gedrag is. Ik zal daar geen steentje aan bijdragen want voor ik het weet wordt ik in de complothoek gedrukt. Valide, zinnige redenen zijn moeilijk te bedenken. Dus ik houd het maar gewoon op een nooit eerder vertoonde incompetentie en onwaarschijnlijke halsstarrigheid – zonder strafmaatregelen te opperen. Als je zó ontoerekeningsvatbaar bent kom je toch wel overal mee weg. Bij de juiste rechter tenminste, maar dat kan misschien wel worden geregeld. Zo erg is het inmiddels dankzij het excuus van de noodzakelijkheid.
Ik hoor de tegenwerpingen al:
- “Het rivm heeft altijd al aandacht besteed aan ventilatie!”
- “De voorspellingen van KNMI zijn inderdaad niet veel betrouwbaarder als die van Maurice de Hond, hahaha”
- “Zie je wel, afstand is wel degelijk belangrijk.”
Enzovoorts. En als dat niet het gewenste effect heeft – dan komen de ad hominems:
- “Denkt zo’n weerman nou dat hij ineens overal verstand van heeft?”
- “Heeft meneer soms een medische achtergrond?”
- “Hij heeft wel 9 jaar over zijn studie gedaan, dus zo’n licht is hij niet”
Etc. etc. Dit is de video:
Verwijzingen in het gesprek met Jos de Laat (staan op Youtube onder “SHOW MORE”).
- interview Kimberly Prather in EOS (nieuwsblad van de American Geophyiscal Union, een van de grootste uitgevers in mijn vakgebied). [31 Maart 2021] – https://eos.org/articles/aerosol-scientists-try-to-clear-the-air-about-covid-19-transmission…
- Frequently Asked Questions over COVID aerosoltransmissie (wordt naar verwezen in het EOS artikel) – https://docs.google.com/document/d/1fB5pysccOHvxphpTmCG_TGdytavMmc1cUumn8m0pwzo/edit
- Wikipedia en Univ. San Diego (SCRIPPS) webpagina’s Kimberly Prather –
https://en.wikipedia.org/wiki/Kimberly_Prather
https://kprather.scrippsprofiles.ucsd.edu/ - Artikel The Lancet “Ten scientific reasons in support of airborne transmission of SARS-CoV-2” [1 mei 2021] –
https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736%2821%2900869-2/fulltext - Artikel Science “Airborne transmission of SARS-CoV-2” [16 oktober 2020] – https://science.sciencemag.org/content/370/6514/303.2
- Nieuwsitem Nature “CORONAVIRUS IN THE AIR” [23 juli 2020] – https://media.nature.com/original/magazine-assets/d41586-020-02058-1/d41586-020-02058-1.pdf