Het RIVM kwam vorige week met een nieuw rapport op de proppen met de juichende titel “Driekwart minder kans op ziekenhuisopname na corona-herhaalprik”. De timing is niet toevallig. De najaarscampagne voor de 60+-ers om de zoveelste herhaalprik tegen Covid-19 te gaan halen, is in volle gang, maar veel ouderen laten die herhaalprik aan zich voorbij gaan.
Nu heeft het RIVM een ronduit abominabele staat van dienst als het gaat om de kwaliteit van rapporten die tijdens een prikcampagne worden uitgebracht. Vorig jaar rond deze tijd, kwam het RIVM met een “rapport” dat zou moeten bewijzen dat de vaccinaties maar liefst 88.000 ziekenhuisopnames hadden bespaard. Het RIVM had een model gemaakt voor het aantal verwachte ziekenhuisopnames en dat vergeleken met het werkelijke aantal opnames. Toen dat veel en veel lager was, kwam men niet tot de correcte conclusie, namelijk dat hun model niet klopte, maar concludeerde men dat de vaccinaties waanzinnig succesvol waren. Hoe toevallig midden in een prikcampagne. Maurice de Hond schreef er nog een mooi artikel over.
Met deze sof in het achterhoofd, gaan we eens kijken hoe het RIVM het er dit jaar van afbracht. Hebben ze een wetenschappelijk rapport geproduceerd of is het wederom niet meer dan een stukje propaganda met bij elkaar gefantaseerde claims die niet door de data wordt onderbouwd om mensen te overtuigen om mee te doen met de prikcampagne? Ik zal alvast verklappen dat het het laatste is, maar het blijft natuurlijk interessant hoe het RIVM de cijfers heeft gemanipuleerd om tot de gewenste, doch onjuiste, uitkomst te komen. Daarnaast kan uit de RIVM data wel een andere conclusie getrokken die wél interessant is. Lees daarvoor verder.
Bij het nieuwsbericht van het RIVM hoort een PDF met meer gegevens over de studie. Daarin vinden we dat er naar de ziekenhuisopnames is gekeken in de periode 9 oktober t/m 20 november, waarbij de gegevens zijn gebruikt uit de NICE COVID-19 database. Het rapport geeft aan dat die data niet compleet is en dat men daarom heeft gekeken naar de relatieve incidenties per vaccinatiestatus. Relatief betekent in dit het geval het vergelijken van de verhouding tussen het aantal ziekenhuisopnames van mensen met en mensen zonder herhaalprik vergeleken met de verhouding van die mensen in de algehele bevolking. Het idee is dat als er verhoudingsgewijs minder mensen met herhaalprik in het ziekenhuis liggen vanwege Covid-19 dan de verhouding in de algehele bevolking binnen een bepaalde leeftijdscategorie, de herhaalprik effectief is tegen Covid-19. Tot zover de theorie.
Er zijn een aantal manieren om dit soort data te manipuleren:
- Een periode inbouwen tussen het zetten van de herhaalprik en het meetellen in de categorie “heeft herhaalprik gehad”
- Een ander moment nemen voor het berekenen van de verhouding binnen de algehele bevolking dan het moment van opname van de patiënt in het ziekenhuis
- Het mixen van patiënten die vanwege Covid in het ziekenhuis liggen met patiënten die bij binnenkomst voor iets anders, positief hebben getest op SARS-COV-2
- Het toewijzen van patiënten waarvan de vaccinatiestatus onbekend is aan een specifieke categorie
We gaan ze alle vier af.
Periode inbouwen tussen zetten van de herhaalprik en meetellen
Bij de originele trials van Pfizer zagen zij dat deelnemers in de eerste 14 dagen juist bevattelijker waren voor een infectie met SARS-COV-2 dan mensen in de placebogroep. Hun oplossing was om deelnemers in die eerste 14 dagen te tellen als ongevaccineerd. Als je onderzoeksperiode maar lang genoeg is, maakt dat niet zoveel uit, maar zeker bij kortere onderzoeksperiodes maakt dat een enorm verschil en kun je het op deze manier doen voorkomen of een niet werkzaam middel zeer effectief is. Statistiekprofessor Norman Fenton heeft dit in dit filmpje inzichtelijk gemaakt. Als deze truc in dit onderzoek is toegepast, kunnen we ervan uitgaan dat er mensen in het ziekenhuis lagen die de herhaalprik reeds hadden gehaald, maar in dit onderzoek toch in de categorie “geen herhaalprik” zijn gestopt. Laten we eens naar het rapport kijken om te zien of ze deze goocheltruc hebben uitgehaald. Uit het rapport:
„De eerste ziektedag is voor alle leeftijdsgroepen geschat op 7 dagen voor de ziekenhuisopname. Personen worden direct na een eerste vaccinatie geclassificeerd als “minimaal een eerdere vaccinatie en 7 dagen na de herhaalprik in de najaarsronde 2023 als “Najaarsprik 2023 ontvangen”
Dit betekent dat een persoon die 13 dagen vóór ziekenhuisopname de herhaalprik heeft gehaald inderdaad in de categorie is gestopt van gevaccineerden die de herhaalprik nicht hebben gehaald. De 14 dagen time-out zit dus ook weer in dit onderzoek. Dit is helemaal markant als je bedenkt dat deze studie maar 6 weken besloeg. Dan is 2 weken waarin iemand wél een herhaalprik gehad kan hebben, maar toch geregistreerd wordt alsof die persoon geen herhaalprik heeft gehad, wel een heel groot aandeel. Om dit in cijfers uit te drukken, ze hebben hiermee 2/6e van de herhaalprikgroep toegevoegd aan de groep zonder herhaalprik die daardoor 8/6e groot is. Als de herhaalprik een zoutoplossing zou zijn met 0% effectiviteit tegen COVID-19, lijkt het of deze zoutoplossing door deze truc maar liefst 50% van alle ziekenhuisopnames voorkomt. Dit geeft een aardige indicatie over wat het eigenlijke doel van dit rapport was en uitzoeken of de herhaalprik tot minder ziekenhuisopnames leidt, was het in ieder geval niet.
Als de herhaalprik een zoutoplossing zou zijn met 0% effectiviteit tegen COVID-19, lijkt het of deze zoutoplossing door deze truc maar liefst 50% van alle ziekenhuisopnames voorkomt
Een ander moment nemen voor het berekenen van de verhouding binnen de algehele bevolking dan het moment van opname van de patiënt in het ziekenhuis
Een factor die die analyse fors bemoeilijkt, is dat dit onderzoek wordt uitgevoerd tijdens de prikcampagne. De verhouding tussen mensen met en zonder herhaalprik in de algehele bevolking verandert dus gedurende de onderzochte periode en bij elke persoon in het ziekenhuis zul je dus moeten kijken naar de opnamedatum (of volgens het RIVM 14 dagen vóór de opnamedatum) en de verhouding in de bevolking op dát moment. Dat betekent dat je dit per patiënt moet uitrekenen en dat moet gaan middelen. Dat is behoorlijk complex. Als je doel echter is om de herhaalprik er positief uit te laten zien, pak je gewoon de verhouding in de algehele bevolking op de einddatum van het onderzoek. In het rapport wordt helaas met geen woord gerept over hoe men deze berekening heeft uitgevoerd. We kunnen dus niet controleren of men de data op dit punt naar een bepaalde richting heeft gemanipuleerd of niet.
Het mixen van patiënten die vanwege Covid in het ziekenhuis liggen met patiënten die bij binnenkomst voor iets anders, positief hebben getest op SARS-COV-2
In de bekeken periode werden 1.563 personen opgenomen met COVID-19 in het ziekenhuis. Daarvan waren er 1.403 60 jaar of ouder. 160 waren er dus jonger dan 60. Zijn deze personen opgenomen aufgrund von COVID-19 of is er bij binnenkomst voor iets anders een staaf in hun neus is gestopt die toevallig een positief resultaat voor SARS-COV-2 opleverde? Met COVID-19 dus. Sinds januari 2022 wordt in NICE bijgehouden of een opname mét of dóór COVID-19 was. Mogen we er dus vanuit gaan dat alle patiënten die zijn meegenomen in deze studie daar dóór COVID-19 lagen? Nou nee. Uit het rapport:
„Sinds 25 januari 2022 wordt bij registratie in NICE gevraagd wat de reden van opname van de patiënt was. Patiënten waarbij is aangegeven dat zij om een andere reden dan COVID-19 zijn opgenomen zijn geëxcludeerd uit deze analyse. De reden voor opname is echter onbekend voor 52% van de opnames sinds 25 september 2023. Deze opnames zijn wel meegenomen in de analyse. Het is daarom waarschijnlijk dat een aantal patiënten dat positief is getest op SARS-CoV-2 maar om een andere reden in het ziekenhuis is opgenomen de RRV schattingen heeft beïnvloed.„
Van 52% ofwel 813 van de bekeken patiënten is dus niet bekend of ze zijn opgenomen dóór of mét COVID-19, maar ze zijn wel meegenomen in deze studie. Historische data van afgelopen jaar, laat zien dat de meeste patiënten die een COVID-19 label krijgen worden opgenomen getroffen COVID-19 en niet Tür COVID-19. Het is dus zeer waarschijnlijk dat de meeste van deze 813 patiënten zijn opgenomen getroffen COVID-19 en het zou dus zomaar kunnen dat van bijvoorbeeld die 140 patiënten onder de 60 er geen enkele is opgenomen vanwege COVID-19. Dat belooft natuurlijk niet veel goeds voor de datakwaliteit. Als je toch alleen naar de relatieve incidentie wilt kijken, had je die 813 patiënten net zo goed uit de studie kunnen weglaten. Dat had de datakwaliteit ten goede gekomen. Het is onduidelijk waarom de onderzoekers van het RIVM daar niet voor hebben gekozen. Het is mogelijk dat het meenemen van deze 813 patiënten tot een uitkomst leidde die beter overeenkwam met de gewenste uitkomst.
Het toewijzen van patiënten waarvan de vaccinatiestatus onbekend is aan een specifieke categorie
Van niet alle Nederlanders is de vaccinatiestatus bekend. Dat kan komen door problemen in de dataverzameling ten tijde van de prikcampagnes of omdat ze hebben aangegeven dat hun status niet geregistreerd mag worden. Door deze patiënten aan een specifieke categorie toe te wijzen, verhoog je het aantal patiënten in die categorie kunstmatig. Hebben ze zit gedaan? Uit het rapport:
“Een andere beperking van de NICE data die verrijkt zijn met vaccinatiegegevens uit CIMS is dat CIMS alleen informatie bevat van personen die toestemming hebben gegeven voor opname van hun vaccinatiegegevens in dit register. Hierdoor is een aantal patiënten zonder bekende vaccinatiegegevens in CIMS wel degelijk gevaccineerd, terwijl zij in deze analyse zijn gecategoriseerd als ongevaccineerd.”
Ze hebben deze mensen dus niet gebruikt om het aandeel “Najaarsprik 2023 ontvangen” ten opzichte van “Minimaal een eerdere vaccinatie” kunstmatig te verhogen, maar om het aandeel “Niet gevaccineerd” te verhogen ten opzichte van de andere.
Als we met deze kennis naar de grafiek gaan kijken die zou moeten bewijzen dat de herhaalprik zeer effectief is, zien we het volgende:
De rechter grafiek geeft daarbij het verschil aan tussen ziekenhuisopnames van de mensen die de laatste herhaalprik hebben gehad en de mensen die wel gevaccineerd zijn, maar niet de laatste herhaalprik hebben gehad. Tenminste, volgens de defnitie van het RIVM, waarvan we eerder al hebben gezien dat die bewust is gekozen om de herhaalprik er positiever uit te laten zien dan dat die in werkelijkheid is. Als we willen corrigeren voor de 14-dagen truc, dienen we de waardes van de “Minimaal een eerdere vaccinatie”-groep met 25% te verminderen en die van de “Najaarsprik 2023 ontvangen”-groep met 50% te vermeerderen. Over een correctie voor een te rooskleuring voorgestelde herhaalprikgraad in de algehele bevolking valt niets te zeggen, omdat deze gegevens in het rapport ontbreken. Wat we na correctie voor de 14-dagen truc al zien, is dat voor alle groepen behalve de 80-89 jaar groep, verschillen tussen de groepen mét en zónder herhaalprik volledig binnen de onzekerheidsmarge vallen. Het kleine verschil voor de groep 80-89-jarigen kan wellicht worden verklaard door een rooskleurig gekozen herhaalprikgraad. Op basis van deze cijfers is eigenlijk maar één conclusie verantwoord: Er kan niet worden geconcludeerd dat de najaarsprik tot een lager aantal ziekenhuisopnames leidt.
Op basis van deze cijfers kan niet worden geconcludeerd dat de najaarsprik daadwerkelijk tot een lager aantal ziekenhuisopnames leidt.
Is deze studie dan totaal oninteressant? Nee, dat is ze niet. In het rapport zien we namelijk drie groepen en van één van die groepen, mogen we veilig stellen dat die tijdens de hele studieperiode stabiel is gebleven: De groep ongevaccineerd. Daar komt bij dat door de poging van het RIVM om de herhaalprik te pushen, ze bijna alle trucs die normaal worden gebruikt om de cijfers voor de Coronavaccins kunstmatig op te krikken ten opzichte van niet gevaccineerden, nu hebben ingezet om de effectiviteit van die herhaalprik positiever te laten lijken dan die in werkelijkheid is. Alleen het toewijzen van patiënten met onbekende status aan de groep ongevaccineerden, is gebruikt om die groep kunstmatig te verhogen.
Maar zelfs met deze truc zien we dat het aandeel ongevaccineerd in het totale aantal ziekenhuisopnames tussen de 10% en 13% zit voor de verschillende leeftijdsgroepen boven de 60 jaar. Dat komt redelijk overeen met het aandeel ongevaccineerden in de algehele bevolking in die leeftijdscategorieën. Uit studies uit het buitenland wisten we al dat de Coronavaccinaties de kans op herbesmetting met SARS-COV-2 doen stijgen, maar dit is de eerste keer dat RIVM data laat zien waaruit blijkt dat de Coronavaccinaties geen aantoonbare effectiviteit hebben tegen ziekenhuisopnames.
Fazit
Concluderend kan in de cijfers die het RIVM laat zien in dit rapport de effectiviteit van de herhaalprik niet vastgesteld worden. Nog interessanter is dat enige effectiviteit van de Coronavaccinaties ten opzichte van ongevaccineerden überhaupt niet vastgesteld kan worden. Dit rapport heeft verder niet gekeken naar mensen die juist dóór de herhaalprik in het ziekenhuis zijn beland (of zijn overleden), maar uit eerdere studies hebben we gezien dat dit aantal helaas niet nul is. Op basis van deze cijfers kunnen we de herhaalprik dus alleen maar afraden. Ook voor de oudere bevolking. Tegenover het risico op ernstige bijwerkingen van deze prik staat een niet meetbare effectiviteit tegen ziekenhuisopname mét of dóór COVID-19.
Aanstaand weekend komt er een follow-up artikel naar aanleiding van deze rapportage met o.m. een grafische weergave van de vaccin-cijfers zoals door het RIVM gerapporteerd, vergeleken met een grafiek van een effectief vaccin – en wat dat betekent voor de onverklaarde oversterfte. “Stay tuned” 🙂
Goh, wilde ik net naar de prikstraat rennen met opgerolde mouw en lees ik dit….
Heb wel degelijk een uitnodiding ontvangen. De vorige heb ik weggegooid, maar deze ga ik bewaren. Misschien wordt het in de toekomst nog eens een collectors item. Vanwege de onzinngie inhoud.
Klachten kunnen zijn: Pijn op de plek van de prik, Hoofdpijn, vermoeidheid, spierpijn, koorts.
Dat is het. In de bijsluiter van 573 pagina’s, waarover niet wordt gerept staan er iets meer. Mag dat zomaar?
En de noodzaak om eerst de basis serie te nemen die vorig jaar nog gold, is vervallen. Een prikkie volstaat blijkbaar. Ik vermoed dat de oude prikken verlopen zijn ondertussen. En dan is ook zomaar de medische noodzaak verdwenen. Ook weer boeiend.
‘De coronaprik brengt uw afweer weer op peil’. Dat staat er. Wat het betekent? Geen idee.
Het is nog lang niet over.
Ben benieuwd naar de ontwikkelingen rond Barry Young. Al iets in MSM gezien?
Ik zou graag willen weten wat het advies is voor ouderen boven de 90 jaar die nu nog geprikt moeten worden: prikken of niet?
Geldt dit negatieve prikadvies uit bovenstaand artikel alleen voor mRNA vaccins?
Is al duidelijk of het Novavax vaccin, waar in december mee geprikt gaat worden, wél helpt?
En is dit een veiliger vaccin voor hoogbejaarden?
Mooi gefileerd, Martijn. Zie uit naar vervolg.
Zou het kunnen dat het na correctie gebleven verschil in de 80-89 groep ten voordele van herhaalgeprikten ook deels verklaard kan worden doordat deze groep bij spelende zwakke gezondheid (met later ziekenhuis opname tot gevolg met ook nog een een grotere bevattelijk voor oppakken van een omicron daardoor) helemaal niet in staat was om op uitnodiging in te gaan om de priklocatie te bezoeken. En zo in grotere getale ongevaccineerd met omicron in het ziekenhuis beland.(Mogelijk zijn gezonde 90+-ers meer thuis geprikt).
Dank je. Zelf denk ik dat het RIVM als meetmoment voor de verhouding tussen wel of geen herhaalprik in de algehele bevolking, 20 november heeft genomen. In het rapport is daar helaas niets over te vinden, maar als ze dat hebben gedaan, worden daarmee de staafjes in het meest rechtse staafdiagram van “Figuur 1” kunstmatig sterk verlaagd. Als je doel is om de herhaalprik gunstig af te schilderen, is dat een makkelijke methode om dat voor elkaar te krijgen.
— Martijn.
Hoi Elisabeth,
Ik denk dat dat meer een vraag voor een integere arts zou zijn. Ik ben een data-analist en over het Novavax vaccin is helaas te weinig data beschikbaar om hier een uitspraak over te kunnen doen.
— Martijn.
En waar zit zo’n arts, Martijn?
Welke instantie, arts kan mij wat helpen?
De tijd begint te dringen, anders is de prik bij moeder al gezet zonder dat ik een goede afweging voor haar heb kunnen maken.
@Florence. @Elisabeth, Ik zou kijken of je je vraag aan Jan Bonten kunt stellen (https://janbhommel.nl/contact). Hij heeft veel kennis op dit gebied en vaak een verrassend genuanceerde kijk.
Niet doen!
Cleopatra, graag je motivatie
Ik eet mijn hoed op, en misschien zelfs mijn hele voorraad haardhout als Jan B. positieve prik adviezen gaat geven:-).
Beste Elisabeth, Boven de 90 maar ook jonger zijn de afgelopen tijd geprikt (degene die ze hebben overgehaald om het te doen of die het niet konden weigeren) met mrna-boosterprik. Het leverde ons een aantal extra crematies op, na gemiddeld 9 dagen dus later dan 6 werkdagen na overlijden. Burgemeesters e.a. die toestemming moeten geven voor het langer gebruikmaken van mortuarium zullen het nu al heel lang vreselijk druk hebben hiermee maar waarom horen we dat niet in de oude media? Diagnoses waren veelal plotseling en opvallend veel acute leukemie. Mijn ouder van 85+ jaar die makkelijk 100 had kunnen worden is binnen een week woedend gestorven. Schreeuwend dat ik toch gelijk had (hele nare manier om gelijk te krijgen…) en razend op artsen, overheid en iedereen die hun propaganda hebben losgelaten tijdens het overhalen om (weer) een prik te nemen. Veel succes met je besluit om novavax te laten inspuiten, misschien handig om er de oren mee uit te laten spuiten, dat lijkt mij nuttiger.
Schandalig hoe een parasitair instituut als het RIVM maar door mag blijven gaan met kneiterhard liegen, manipuleren en bangmakerij. Het is pure staatspropaganda waarbij Kim Yong Un nog van kan leren. Allemaal bedoeld om de vaccinatiegenocide te maskeren. Ten koste van duizenden extra dramatische gevallen van plotseling overlijden en ernstige bijwerkingen. Dat interesseert de (oude) regering kennelijk geen bal. Sterker nog: dat scheelt weer een hoop AOW en zorgkosten zodat hun onzalige klimaatpsychopatische plannetjes gefinancierd kunnen blijven worden.
Wederom dank voor dit artikel! 🙂
Alles bij elkaar lijkt het toch wel effect te sorteren. “Het gaat de goede kant op.” …
https://www.ninefornews.nl/onderzoek-naar-italiaanse-hugo-de-jonge-vanwege-moord-dat-gaat-de-goede-kant-op/
… al moeten we natuurlijk maar afwachten of en in hoeverre dit geen ‘operatie doofpot/ zondebok’ wordt. Hoe dan ook, de noodzaak tot handelen wordt gevoeld. En dat is een goede zaak.
Het eens zo ontwikkelde Nederland, heeft geen medische instituten meer, die nog gericht zijn op gezondheid. Het zijn verlengstukken van de industrie om de bevolking te misleiden, zodat hun producten afgenomen worden. Gezien de werking van deze producten, zijn ze zeer verdienstelijk, vanwege de vele kankergevallen en een groot scala aan bijwerkingen, wat weer leidt tot de verkoop van nog meer medicijnen. Een slim verdienmodel, want alleen met ‘vaccins’ kan je gezonde mensen hun ziekmakende en medicijnverslindende in lokken. Verbazend hoe de media-hersenspoeling zo effectief is geweest, dat mensen ook niet de neiging vertonen om uit deze leugenwereld te komen. De sterk toenemende hoeveelheid kankergevallen, neurologische- hart-, en hersenproblemen in de naaste omgeving trekt ze nog meer het medische moeras in.
En de natuurwetenschappen is de afgelopen 150 jaar een langzame dood gestorven, met geld van big pharma.
Gegroet, ik ga weer even mijn moestuin in.
Jan Bonte heeft nog niet gereageerd op mijn noodkreet: mijn 93-jarige moeder wordt dinsdag voor de 4e x gevaccineerd met het Pfizer vaccin.
Is er een voordeel voor haar om het wel te doen of toch niet?
Langer wachten is niet mogelijk aldus de GGD, na de 22e december is vaccineren niet meer mogelijk.
Het voordeel is, zo werd haar gezegd;
-zij heeft het vanwege haar leeftijd, 93 jaar, echt nodig.
-het beschermt voor 80% tegen het erg ziek worden van corona
-na inenten ben je zeker 9 maanden beschermd
-na inenten kom je niet in het ziekenhuis
-je wordt echt! echt! minder ziek.
Elizabeth, een paar antwoorden naar boven scrollen heeft een zekere ‘J’ een ondubbelzinnig advies gepost. Als het niet Jan Bonte zelf is, dan is het iemand die erg goed zijn stijl imiteert. Maar vind je het niet vreemd om deze vraag te stellen op een forum dat hoofdzakelijk bezocht wordt door mensen die sceptisch en kritisch zijn ten opzichte van de mRNA prikkies? iedereen heeft zelf de plicht om zich te informeren. Zou je een medisch advies accepteren van een wildvreemde die ook misschien niet eens medicus is? Het is een persoonlijk besluit om klakkeloos de RIVM/GGD adviezen te accepteren of ook andere bronnen te raadplegen.
Lieber Cees,
Fijn dat je reageert.
Aan de plicht jezelf te informeren is voldaan, hoor:mijn moeder had al een arts van de GGD en haar eigen, jonge, huisarts gesproken.
Hun argumenten om te gaan vaccineren heb je gelezen maar ik hoop via dit forum te weten te komen of deze argumenten werkelijk kloppen.
Ik zoek op dit forum onderbouwde! antwoorden op bovenstaande vragen. Reageer aub, mensen.
Zijn er trouwens nog andere bronnen die ik kan bekijken, beluisteren en die antwoord geven op mijn vragen?
Data en statistieken uitlezen beheers ik niet, dus het liefst tekst.
Zomaar een recent voorbeeld.
https://robindeboer.substack.com/p/waarom-er-straks-alleen-nog-maar
Eens Cees. Ik heb toch maar wat geantwoord. Maar geen ja/nee. Dat blijft -nog afgezien van de wankele data- altijd een individuele afweging. Allen bij gezonde kinderen durf ik te zeggen: “niet doen”.
De vaccinatiegraad van mensen die met corona in het ziekenhuis terecht komen is vergelijkbaar met die van de bevolking.
Die 80% procent bescherming van deze boosterprik zou alleen gelden ten opzicht van iedereen die wel alle eerdere prikken heeft gehad en dus met verminderde weerstand kampt (want het totaal is vergelijkbaar met ongeprikt).
Het is onmogelijk een goed advies te geven. Een 93-jarige kan aan beide overlijden; aan de prik of aan de ziekte of gewoon aan ouderdom na een van beide. Je zult maar net het verkeerde advies hebben gegeven, ook al was de kans misschien kleiner…
Dank voor het (te) grote compliment want Dr Jan Bonte is een hele goede schrijver, koop zijn boeken! Ik heb een verpleegkunde achtergrond en snel in 2020 een niet pluis gevoel wat bij een vak in de zorg hoort en waar helaas niet iedereen over beschikt, zeker niet in de zorg. Elisabeth, en anderen met het dilemma wel of niet laten prikken met coronaprik, geef ik het volgende advies: Kijk afleveringen terug van ongehoord nieuws, bijvoorbeeld met prof dr Theo Schetters. Blckbx.tv afleveringen met Geert vandenBossche, Het Belgische, Tegenwind, De nieuwe wereld, enzovoort. Er is gelukkig nog genoeg te zien en te lezen. Houd in gedachten dat de censuur sterk was en is maar als u hier een vraag kunt stellen dan weet u de weg naar de meest juiste informatie. Heel veel succes maar ook sterkte. Mijn ervaring is dat op dit moment de wat gezondere ouderen overlijden na de coronabooster van dit najaar maar daar heb ik (nog) geen bewijs en/of onderbouwing voor want het is gebaseerd op waarneming en dus anekdotisch. In onze omgeving nog steeds aanhoudende narigheid bij alle leeftijden onder de geprikten met en zonder deze najaarsbooster. Daar is genoeg bewijs voor te vinden als u echt wilt zoeken, lezen en vinden. Groet van J. (I.v.m. mijn werk en omgeving moet ik nog steeds alleen deze voorletter gebruiken. Mijn helden en heldinnen zijn de mensen die openlijk waarschuw(d)en (met wetenschappelijke onderbouwing en gezond verstand)! Allen dank daarvoor!