Bij het verschijnen van een nieuwe mutant rinkelen alle alarmbellen. Meestal ontwikkelt de virulentie (ziekmakendheid) van een virus zich omgekeerd aan de besmettelijkheid maar zeker is dat allerminst. Zaak om er bovenop te zitten dus. Als Marion Koopmans na diverse weken nog steeds zegt: we moeten de resultaten afwachten, waarom kijkt ze dan niet eens op Ourworldindata. Daar bleek al na twee, drie weken (eind november) dat omicron zeer waarschijnlijk goed nieuws was. Behandelende artsen bevestigden dat. Ik weet het: dat is geen wetenschap, maar hebben we nu nog steeds niet in de gaten dat het land in crisis is?
In de bovenste grafiek zie je het aantal bevestigde Covid-besmettingen. Dat was op 11 december het hoogste ooit gemeten: 37.875 gevallen. Anderhalf keer méér dan de hoogste piek tot dan toe op 3 juli. In de kleine grafieken verderop staan het aantal coviddoden per miljoen inwoners en per bevestigde infectie: er is geen ontkomen aan, de sterfte is volkomen ingestort. De natuur heeft ons een vaccin gegeven tegen de vreemde, zeer waarschijnlijk kunstmatige aanpassing in een virus, die veel ellende heeft gebracht. Maar er gloort nog beter nieuws. Read on.
Verrassing in de dagcijfers?
Ingezoomd op de laatste weken zie je iets hoopgevends – al is het nog wel vroeg om er definitieve conclusies aan te verbinden, maar toch: de maandagmelding is deze keer geen 30% lager maar 65% lager, van 37.875 naar 13.288. Daar zal ongetwijfeld nog wat bijgeplust worden maar als dit het begint van een trend is, heeft Zuid-Afrika een belangrijke immuniteitsgraad bereikt. Dat heeft zes weken nodig gehad (rond 1 november heeft omikron daar het licht gezien). In Nederland kan het langer duren, zeker als we bijvoorbeeld scholen sluiten zodat kinderen opa en oma, als oppas ingeroepen door werkende ouders, gaan besmetten in plaats van elkaar. Daartegenover staat dan weer dat 2G en 3G binnen-evenementen het proces weer wat kunnen versnellen. Het is wat dat betreft afwachten en vooral goed op Herman Steigstra letten, die duidt elke dinsdag en vrijdag de dagcjifers in Nederland.
Zorgzorgen om omicron
Nederland heeft met zijn oostblokzorgcapaciteit een groot probleem. Bij ons zijn sterfgevallen daarom minder belangrijk dan druk op de zorg; alle sensoren zijn op het laatste gericht, oversterfte is tot nog toe bijzaak. Hoe zit het dus met de zorgdruk in Zuid-Afrika?
Ziekenhuisopnames Zuid-Afrika
Ziekenhuisopnames: nog stijgend – maar tot hoever gaat dat door? (Let op: Dit zijn positieve testen van ALLE Covid-ziekenhuisopnames (met en door), niet per se echte Covidpatiënten)
Sterfte Zuid-Afrika
Van de IC-bezetting zijn geen cijfers beschikbaar. Als we mogen aannemen dat er een relatie is tussen IC-opnames en sterfte zal de IC-bezetting ook erg meevallen. (Hou hierbij wel rekening met een week vertraging tussen opname en IC.) Een en ander klopt ook met het beeld dat de ziekenhuisopnames niet uitsluitend Covid-patiënten zijn maar ook asymptomatische en mild geïnfecteerde mensen, die voor iets anders zijn opgenomen maar positief getest.
Sterfte Zuid-Afrika en Nederland
Zuid-afrika en Nederland: aantal coviddoden per miljoen inwoners Als je deze grafiek ziet mocht je willen dat je het virus uit Zuid-Afrika het land binnen kon halen.
CFR Zuid-Afrika en Nederland
Zuid-afrika en Nederland: aantal coviddoden per bevestigde besmetting
Dit lijkt mooi maar dat hoeft het niet te zijn: de CFR (sterfte onder Covid-patiënten) was altijd al veel hoger dan bij ons. Misschien is het bij ons wel lastiger om die verder omlaag te krijgen, omdat we dat al zoveel beter doen. We hopen natuurlijk dat het bij ons ook gedecimeerd wordt. Dan blijft alleen de onverklaarde sterfte over, die dan 30 keer zo hoog is als de Covid-sterfte.
Recent bericht uit Zuid-Afrika: Dr. Angelique Coetzee
Dr. Angelique Coetzee vertelt over de ernst van Delta en de opluchting na het zien van Omikron-gevallen. Zij zegt dat de boosters zin hebben als ze niet(!) verplicht worden aangeboden aan mensen die zich niet kunnen permitteren om enige vorm van Covid te krijgen. Ik weet niet goed hoe je daarachter kunt komen, in Nederland hebben we helaas nog geen betrouwbare bron daarvoor. De vaccinatie wordt immers gezien als een ‘baat het niet dan schaadt het niet’ injectie waardoor geen zuivere afweging kan worden gemaakt tussen voordelen en bekende, onbekende en ontkende nadelen op korte termijn en de grotendeels onbekende nadelen op langere termijn.