Het meest gebruikte argument tegen zowel de lableak- als de aerosolentheorie is zonder twijfel: de Deventer moordzaak. Omdat Ernest Louwes 9 jaar in de cel heeft gezeten en omdat daarover zelfs een boek van een gerenommeerd NRC-journalist (ja die) is verfilmd, daarom deugt de lableaktheorie niet en dat van die aerosolen is ook niet waar. Laten we daar eens wat inhoudelijk tegenin brengen want mensen die uitsluitend op ‘betrouwbare bronnen’ varen begrijpen niet wat een ‘ad hominem’ drogreden is. Zij beoordelen aan de hand van de bron of de inhoud al dan niet juist is.
Laten we het belangrijkste inhoudelijke punt van kritiek op de lableak en aerosolentheorie eens bij de kop pakken. Dan stellen we ons eerst de vraag: Waarom heeft Ernest Louwes 9 jaar in de cel gezeten? Ik doe het heel kort, alleen op hoofdpunten.
- Hij is als verdachte aangemerkt omdat hij financieel voordeel zou hebben bij het overlijden van het slachtoffer. Reden om naar een alibi te vragen.
- Hij loog dat hij de avond van de moord niet in Deventer was geweest en had dus geen alibi.
- Een geurproef bevestigde dat Ernst Louwes het had gedaan.
- Zijn DNA is aangetroffen op de blouse van het slachtoffer.
Tijdlijn opfrissen? Klik hier
De belangrijkste gebeurtenissen:
- november 1999: arrestatie Ernest Louwes wegens mogelijk financieel motief
- maart 2000: vrijspraak in eerste instantie, want geen financieel motief, wankel bewijs
- december 2000: veroordeling op hetzelfde dossier (hoger beroep door OM) vanwege o.a. liegen over alibi en geurproef moordwapen. (Een cassatieberoep van Louwes werd verworpen). 12 jaar cel.
- juli 2003: besluit tot herziening vonnis om dat het mes niet het moordwapen was (later bleken het fraudulerende politieagenten te zijn geweest bij de geurproef)
- februari 2004: veroordeling op basis van nieuw DNA-bewijs
- april 2009: vrijlating Ernest Louwes, straf is uitgezeten
- juli 2014: herzieningsverzoek wegens overstelpende hoeveelheid onrechtmatigheden in procesgang en ontlastend bewijsmateriaal
- augustus 2019: Aankondiging onderzoek door cold case team Amsterdam bij monde van advocaat-generaal Aben van de Hoge Raad
- juni 2023: Aben legt het advies van het coldcase team naast zich neer. Aben had waarschijnlijk een ander rapport verwacht. Mogelijk eerherstel voor Ernest Louwes en het erkennen van een gerechtelijke dwaling in deze vaak heropende en mediagenieke zaak ging vermoedelijk een brug te ver.
Het motief: erfenis inpikken
Als financieel adviseur behartigde Louwes notariële en belastingzaken voor het slachtoffer en hij deed dat al vele jaren nauwgezet. Het was al snel duidelijk geworden dat hij geen financieel voordeel te verwachten had en uit niets bleek dat hij het daarop had aangestuurd. Het bespoedigen van de erfenis had voor hem geen zin, hij zat niet in geldnood en het geld was niet voor hem bestemd.
Toen is niet de vraag gesteld: hoe is hij eigenlijk in het vizier gekomen? De aanleiding was immers dat hij een financieel motief had en dat motief was weggevallen. Waarom moest hij dan alsnog een alibi hebben? Mag je willekeurige mensen op straat aan een discutabele geurproef onderwerpen?
Enkele inhoudelijke punten
Het hondenteam dat die geurproef uitvoerde deed uitzonderlijk uitstekend werk. Hun succes score was 85%, waar die gemiddeld op 55% ligt. Waren die honden dan zo goed? Nee: het bleek dat ze daar systematisch valsspeelden. Ze wisten -tegen de regels- welke geursamples van de verdachten waren en de hondenbegeleider wist dus wat de hond zou moeten aanwijzen voor een positief resultaat. Het betreffende geurproefteam is jaren later ontbonden vanwege hun decennialange frauduleuze manier van werken.
De politie heeft niet kunnen vaststellen dat het mes dat door de geurhonden aan Louwes werd gekoppeld wel het moordwapen was. Sporen ontbraken en de afmeting klopte niet met de sporen op de blouse van het slachtoffer. Het mes was bij een berging gevonden op 1,5 kilometer afstand van het plaats delict, dat was alles.
De belastende geurproef werd door de rechtbank vanaf dat moment genegeerd. Het werd gezien als een geïsoleerd incident in een rechtsgang waarin uitsluitend het hondenteam vond dat Louwes als dader zou worden aangewezen. Het is geen moment gezien als signaal van een mogelijke vooringenomen houding bij politie en OM.
Eigenlijk had het hier al moeten stoppen: geen motief en ook geen sporen op het moordwapen dat als zodanig was ingezet voor een valse geurproef en dat achteraf niet eens het moordwapen bleek te zijn. Dan blijft er niet veel meer over. Maar het OM ging door en de herziening pakte anders uit dan menigeen had gedacht.
Louwes werd in 2004 opnieuw veroordeeld op basis van aanvullend DNA-bewijs en -nog steeds- het liegen over zijn alibi.
Dat DNA was pas vier jaar na de moord op de blouse gevonden op de inmiddels verfrommelde, niet steriel bewaarde en tijdelijk vermiste blouse van het slachtoffer. Dat het DNA er ook opgekomen kan zijn tijdens het eerste onderzoek (waarbij met speciale plakfolie de hele blouse wordt gedept om DNA-sporen te verzamelen), door de slordige wijze van bewaren of bij het bezoek van de dader aan de weduwe op de ochtend van de moord, werd genegeerd.
Het zwaarwegende alibi bleek later toch te kloppen: hij reed omstreeks het tijdstip van de moord op 25 kilometer afstand van de plaats delict. Volgens de politie destijds kon dat niet kloppen omdat het telefoongesprek via een zendmast in Deventer was gegaan. Dit bleek later, na de definitieve veroordeling, echter helemaal niet onmogelijk. Onder de juiste atmosferische omstandigheden kan zelfs meer dan 100 kilometer worden gehaald en zendamateurs meldden dat dat die avond het geval was. De bewuste zendmast stond ook gericht in de richting van de file waar in hij zich toen naar eigen zeggen bevond. Deze file is nooit in de filemeldingen genoemd dus Louwes kon geen weet hebben van die file als hij er zelf niet in had gestaan. Maar het wordt nu eigenlijk alweer te gedetailleerd.
Waar het op neer komt: Hij had geen motief en een geldig alibi. De DNA-sporen tonen volgens diverse deskundigen geen daderschap aan.
Er zijn in het complete dossier verschillende ontlastende bewijzen te vinden, die nooit in een proces-verbaal terecht zijn gekomen. Die zijn er stelselmatig uit gehouden.
Je vraagt je misschien af hoe iemand met zulk schamel bewijs 9 jaar in de cel kan belanden. Nou, ik ook. En het CCT, een cold case team van de politie Amsterdam, vroeg zich de afgelopen jaren hetzelfde af. Dat team bestond uit drie rechercheurs die op verzoek van advocaat-generaal Aben van de Hoge Raad drie jaar lang de zaak opnieuw hebben doorgespit. Zie nu.nl en het eindrapport (samengevat op maurice.nl, met link naar het eindrapport).
Maar de advocaat-generaal Aben, van de Hoge Raad, heeft het CCT-rapport doorgenomen en geadviseerd dat de zaak niet opnieuw bekeken hoeft te worden. En zo heeft de Hoge Raad ook besloten.
Dit drama verdient een na-spel
Wat de zaak extra interessant maakt is dat een klokkenluider heeft laten weten dat de ‘klusjesman’, die al vroeg in het proces als verdachte van de lijst werd gehaald, een politie-informant was. Het zou niet fraai staan als deze opnieuw in beeld zou komen op het moment dat Louwes alsnog onschuldig zou blijken te zijn. Of beter gezegd: onschuldig verklaard zou worden, want dat hij in werkelijkheid onschuldig is en op zijn minst nooit veroordeeld had mogen worden op basis van wat er voorligt, dat lijdt eigenlijk geen twijfel. De klokkenluider meldde dat De Jong uit het informantenbestand is gehaald en dusdanig verwijderd dat hij niet meer gevonden kon worden plus dat men belangrijke documenten met betrekking tot deze informant heeft aangepast en verwijderd.
Literatuur
Over deze geruchtmakende zaak zijn boekenkasten aan detailinformatie beschikbaar.
Verschillende onafhankelijke onderzoekers hebben zich een mening gevormd na de beschikbare informatie geanalyseerd te hebben. Kijk eens op http://geenonschuldigenvast.nl/. Daarop staat bijvoorbeeld ook een gedetailleerde onderbouwing van emeritus Prof. Ton Derksen. Het is een hoofdstuk uit zijn boek Het O.M. in de fout uit 2008. In 2011 schreef hij Leugens over Louwes: Deventer moordzaak en in 2023 De Deventer karaktermoord. Onrecht blijft voor veel mensen onverteerbaar.
Wikipedia heeft een redelijk kloppend verhaal, al komt dat niet helemaal overeen met feiten zoals herroepen getuigenverklaringen en ontlastende proces-verbalen, die niet in het officiële dossier zijn opgenomen. Daarover is van alles te beluisteren in de podcasts op de website oordeelzelf.com.
Kortom: vanwege al het bovenstaande zijn veel mensen er nog steeds van overtuigd dat Covid-besmettingen via druppels gaan en dat de lableak een verzinsel is om donatieknoppen te laten rinkelen. Want de ‘bron’ van die informatie had het ook fout bij de Deventer moordzaak.
Dit artikel stond al een tijdje in concept. Vorige week verscheen Deel 1 van het gesprek tussen Flavio Pasquino (blckbx) en Maurice de Hond, waarin wordt gerefereerd aan de film De Veroordeling, naar het boek van Bas Haan. Dat is degene die ook de karaktermoord van beoogd MP Ronald Plasterk ensceneerde. Een specialist in het genre dus.
Ik kijk al uit naar deel 2.
Overeenkomsten zijn ook de twijfel over het bestaan van zowel DNA alsook het virus.
Het lijkt erop dat er gegokt wordt dat niemand er vragen over stelt.
Besmetting met een virus bijvoorbeeld, lijkt nooit aangetoond te zijn. Isolatie ervan wordt als onmogelijk gezien. Zo ook DNA. Men vindt wel stoffen in cellen, maar of die stoffen daadwerkelijk op DNA wijzen wordt betwijfeld.
Zie bijvoorbeeld de dr’s Mark en Sam Bailey voor een betere uitleg wat virussen betreft, en zie Dr. Cowan voor leuke inzichten wat betreft DNA.
Het zou me toch wat zijn als we voor het lapje gehouden zijn!
Voor het lapje gehouden zijn we zeker, het mondlapje o.a.. Stoffen in cellen lijkt mij erg vaag maar ik zal de dr’s eens opzoeken. Zo hoort het. Maurice de Hond werkt altijd wetenschappelijk maar tegen verdonkeremanen, slordigheden, framen en andere ellende is het lastig strijden. Paar weken geleden was mijn partner ziek, mijn volwassen kind (bewezen mijn kind) zat bij mij in de auto en op de terugweg kreeg ik dezelfde klachten als mijn partner en twee dagen later belde mijn kind mij ook ziek op. Geen bacterie en we waren snel allemaal weer beter 😉
De Baileys zijn een beetje over the top, maar ik blijf het een interessant gedachtenexperiment vinden om de traditionele theorie te betwijfelen.
PS waar ik wel volledig achter sta is hun standpunt dat melanoma eerder door zonnebrand dan door de zon wordt veroorzaakt.
Vond ik ook maar ik zie niks substantieels dat het virus “model” zou verbeteren. Ze zeggen ook dat besmettingen niet bestaan. Dat is bewezen onjuist. Zie serial passaging. Deze is ook leuk: https://virusvaria.nl/pokeren-met-besmettingen/
anton,
“De donoren werden drie dagen vóór de toernooidatum besmet met spray en druppels die in de neus werd ingebracht, de dag daarna nog een keer.”.
Deze spray zou bestaan uit rhinovirussen in een waterige oplossing.
Mijn vraag: Wat is het bewijs dat die rhinovirussen in dat flesje zaten? Mijn info zegt dat er geen bewijs is. Dus dan zegt dat pokerexperiment ook niet veel, ook al werden er misschien sommige mensen wel verkouden na die spray. (Dat laatste wil ik uiteraard eerst bewezen zien.)
Dus ik zie nog geen bewijs.
Tja Antisoof,
Dat zul je dan ook nooit zien.
Misschien is het hele experiment wel gestaged…
Is het toeval dat alleen de mensen die ze gesprayed hebben ziek werden? Wil je een andere naam voor wat er in die flesjes zat? Wat is het punt?
Wat is het punt?
Het punt is dat een wetenschappelijk experiment goed gedefinieerd moet zijn. Dus er moet beschreven zijn hoe men aan dat flesje komt en er moet beschreven (en bewezen) zijn wat er in zo een flesje zit. Kijk, iemand kan ook verkouden (lijken te) worden door een irriterende stof in dat flesje. Vroeger speelden we met nieskruid bijvoorbeeld. Dan leek het alsof iemand kou had gevat, maar dat was niet zo. Ook pollen en dergelijke geven symptomen die lijken op verkoudheid maar het is geen verkoudheid.
Wanneer zoiets als het niet juist definiëren wat er gebruikt wordt, dan is het verdere experiment ongeldig. Want natuurlijk is een allergische reactie opgewekt door irriterend materiaal niet besmettelijk bijvoorbeeld.
Ten slotte intrigeert het mij dat de juiste, eigenlijke definitie van virus ‘gif’ is. Want wanneer we met giffen te maken hebben, dan klopt het hele verhaal van het ziek worden door virussen ook.
Dus als u als argument verwijst naar een wetenschappelijk experiment, dan lees ik dat en geef indien mogelijk kritiek daarop.
n.b. Zelf neem tegenwoordig de basishouding aan dat ziekte zoals verkoudheid of griep vaak een vorm van gezondheid is; het lichaam probeert iets te herstellen dat stuk of uit balans is, of er is vervuiling in het spel zoals milieuverontreiniging. Bacteriën, bijvoorbeeld lijken dan ‘helpers’ om de zaak schoon te maken, het gif te neutraliseren en afval te verwerken. Wanneer die bacteriën dan telkens gevonden worden bij bepaalde ziektes dan kan het zijn dat zij geen ziekmakers zijn. Denk aan veel brandweerlieden bij een brand. Zij zijn niet de aanstichters, maar juist de blussers. Met deze instelling kan ik een positieve bijdrage leveren aan een snel herstel.
Maar dit eigenlijk terzijde. (Maar u begrijpt hopelijk hoe ik erin sta.)
@AntiSoof: Zullen we het dan gif noemen? Dat vind ik ook prima.
Waar het om gaat is de besmettelijkheid en dat het een type gif is dat door ons eigen lichaam wordt vermeerderd en kan worden overgedragen.
Die besmettelijkheid is een ‘virale’ eigenschap, zoals een goede mop of een social media viral ook wordt verspreid.
Ter onderscheid van gif dat dat wel doet en gif dat dat niet doet is de term ‘virus’ in gebruik. Ik vind dat wel praktisch; het is belangrijk om besmettelijke giffen en aandoeningen te onderscheiden van niet-besmettelijke.
“Er werd intranasaal geïnoculeerd met 560-2.400 TCJD50 van het op veiligheid geteste RV16 door middel van pipet en spray op twee opeenvolgende dagen.”
Maar nogmaals: als je het rhinovirus in het flesje al niet vertrouwt, dan kan het hele experiment ook wel uit de duim gezogen zijn.