Tijdens het hondenwandelen verplicht ik mezelf regelmatig naar Radio 1 te luisteren om een beetje bij te blijven, even horen waar ze zoal mee bezig zijn. Het wordt er niet beter op. Pieter Klok noemde gisteren kritiek op de media “gevaarlijk”. Dat deed hij op Radio1 in het “mediaforum”. Hij haalt daarbij Ernst Jansz aan, die in een interview in het Parool (een collega-MSM-krant, dus niet zomaar wat) zei: “De media, Volkskrant und NRC voorop, namen de propaganda van de overheid klakkeloos over.”
Wat daar gevaarlijk aan is? Nou, dat er zo over journalisten wordt gepraat! Je gelooft het toch niet… Wat denken die lui wel?
Letterlijk zei hij: ‘Ik vind het gevaarlijk als er zo over journalisten -en ook over wetenschappers- wordt gepraat.’ Maar Ernst Jansz had het helemaal niet over wetenschappers. Daaruit blijkt maar weer hoe Pieter Klok journalisten vereenzelvigt met de staatswetenschappers die ze voortdurend copy-pasten en bellen om advies. Hij hoort zichzelf gewoon niet praten.
Zullen we Ernst Jansz ook maar in het beklaagdenbankje zetten? Misschien zit er wel wel een smaadzaakje in.
Waar of niet waar; sommige dingen mag je gewoon niet zeggen als het negatief op iemand of iets afstraalt, zo hebben we gezien bij de recente rechtszaak van Jan Bonte. Zeker niet als zo iemand een bepaalde politieke positie inneemt – en dat doen de media tenslotte ook. Tegenspraak en beschuldigingen aan het adres van journalisten zijn dan ontwrichtend, schadelijk en een gevaar voor de democratie. Wat een eigendunk…
Ernst Jansz in Het Parool
“Ik snap nog steeds niet dat we dit allemaal hebben laten gebeuren. De lockdown, de avondklok, de ouderen die eenzaam crepeerden in het verpleeghuis, de jongeren die depressief werden: is ons vermogen om zelfstandig te denken dan echt helemaal verdwenen? De media, Volkskrant en NRC voorop, namen de propaganda van de overheid klakkeloos over. Ikzelf heb in het begin van de pandemie meteen laten weten dat ik niet zou optreden voor publiek dat alleen met een QR-code naar binnen mocht.”Waarom dat volgens Klok gevaarlijk is, is omdat de media zichzelf zien als “controleurs van de macht“. Hij zegt het echt! Zij zijn de critici en hij maakt meer dan duidelijk dat ze daar verder niemand bij kunnen gebruiken. Ook al gedragen ze zich als een Staatsmegafoon, dan nog mag je daar niets van vinden want zij bepalen immers wanneer zij wel en niet fungeren zoals ze fungeren. Als je het met hun niet eens bent, ondermijn je de democratie, “het systeem” dat overeind moet blijven. Zo komt Trump ook aan al die rechtszaken: de rechtbank wordt instrumenteel voor de overheidscensuur.
“We zien onszelf als controleurs van de macht maar ineens worden we als handlangers van de macht gezien” constateert Pieter Klok. Hij vraagt zich niet af hoe dat überhaupt mogelijk is, dan heb je toch ergens iets fout gedaan lijkt mij. Het leidt geen moment tot zelfreflectie want de schrijvende pers doet niets fout. (Dit overigens in tegenstelling tot de omroepen, waar hij elders in het interview wel aanmerkingen op heeft. Maar ja, hij mag dat, hij is per slot journalist.)
Als journalisten bang zijn, mogen ze hun taak als controleur verkwanselen, weten we uit een ouder interview. Klok is van mening dat “als er angst onder de bevolking is”. Daarmee doelt hij op de angst die angstige journalisten zich kritiekloos hebben laten aanpraten en vervolgens zelf hebben aangejaagd met het klakkeloos propageren stevig aanzetten van waanzinprognoses, medische onjuistheden en ander fake nieuws.
Maar zeg daar maar liever niets over, want voor je het weet ben je “gevaarlijk”.
Ik heb hieronder twee fragmenten van Pieter Klok achter elkaar geplaatst: eentje van Radio1, 20 november 2024, direct gevolgd door relevante fragmenten van19 maart 2020, ook op Radio1.
Het virus dat door de ether gaat
Ze vragen zich even later ook af waarom steeds minder mensen hun eenzijdige perspectief door de strot geduwd willen krijgen. Dat is dan voor de Volkskrant meteen de reden dat ze overwegen om van Twitter af te gaan. Daar is niemand meer geïnteresseerd in “wat wij maken”. Maar daar ligt het dus niet aan, aan dat “wat wij maken.” Welnee, het publiek deugt niet. De media keren zich gewoon af van hun publiek. En dan maar klagen dat de oplages teruglopen…
De Eurocommissaris die Big Tech een beetje in de pas wilde laten lopen met wat wij eigenlijk willen
Presentatrice Roos Abelman op Radio 1
Bekijk dit hele korte clipje hieronder nog even: Pieter sluit net het gedeelte af waarin hij heeft aangegeven dat hij geen nut meer ziet in het bereiken van (hij bedoelt: zenden naar) Twittergebruikers. Daarna maakt presentatrice Roos Abelman een bruggetje naar het censureren van social media (“het aan banden leggen van Tech-reuzen”), waarbij ze die censuur letterlijk omschrijft als: “ze een beetje in de pas laten lopen met wat wíj eigenlijk willen, de consument…”
“Ja” zegt Klok instemmend.
Dat willen zij: iedereen in de pas. Desnoods door het beperken van de vrijheid van meningsuiting. Het is echt een mediavirus. Zijn die mensen allemaal door dezelfde breinwasstraat gegaan of zo?
Het spijt mij zeer, maar daar zullen we dan toch echt iets anders op moeten vinden. Overtuigende argumenten bijvoorbeeld? Transparantie? Meer debat? Pluriforme informatie? Ik noem maar wat.
Maar, Roos: iedereen moet dus in de pas lopen met wat jullie willen…? En wat bedoel je met “de consument”? Dat klonk toch even wat minder narcistisch dan dat “wij”. Maar je bedoelt toch niet “wij, de consument” als in dat Jullie de consument vertegenwoordigen!? Dat klopt natuurlijk niet met die dalende cijfers. De media keren zich juist af omdat de consument heel wat anders wil! Heb je Pieter Klok niet gehoord? Die heeft vanmorgen een interview gegeven waarin hij dat zei.
Snappen jullie nu nog steeds niet waarom jullie worden verkruimeld, waarom Wilders de grootste is en nog groter gaat worden, waarom Forum waarschijnlijk gaat groeien en waarom Trump heeft gewonnen?
Het is dit verschrikkelijke dedain waarmee jullie jezelf de das om doen. Werkelijk niet om aan te horen. Morgen ga ik wel een of andere podcast luisteren. Brussen en Veelo oder Joe Rogan oder Wierd Duk, Café Weltschmerz of misschien had Un weer iets interessants. Of anders of De Nieuwe Wereld. Maar ik ben voorlopig weer even klaar met jullie legacy media.
0 Reaktionen