Voor wie het op Facebook heeft gemist, deze crosspost: Voormalig CBS-directeur Jan van der Zanden heeft onlangs documenten geWOBd van de berekeningen en adviezen die ten grondslag hebben gelegen aan het gevoerde coronabeleid. Hij wist precies waar hij moest graven en kan de cijfers ook duiden.
Als je het interview bekijkt schrik je je een ongeluk. De lockdown-ellende is vooraf gewoon berekend, ze wisten dat het enorme negatieve effecten zou opleveren- en TOCH is het doorgezet. Zie het blckbx-Interview met Flavio Pasquino.
Nicht danach, sondern im Voraus
En dat terwijl een geïnteresseerde leek het vooraf kon zien aankomen: een van mijn eerste virusvaria-artikelen (april 2020) ging over de schade die toegebracht zou worden aan de volksgezondheid: https://virusvaria.nl/hoezo-volksgezondheid/ und https://virusvaria.nl/lockdown-werkt-averechts-op…/ (je hoeft ze niet te lezen, maar puur om aan te geven dat het een jaar geleden al niet goed zat qua onderbouwing).
Een maand daarna (mei/juni 2020) werden mijn bange vermoedens over de negatieve volksgezondheidseffecten bevestigd in het Gupta-rapport. Dat rapport werd onmiddellijk afgebrand in de staatsmedia. Op een uiterst doorzichtige manier, zie: https://virusvaria.nl/kritiek-op-het-gupta-rapport-weerlegd/ (Deze zou ik wel even lezen, Jan van der Zanden refereert er ook aan).
“Dat artikel [over de Gupta-kritiek] zegt exact wat ik ook zeg, en waarover ik ook gepubliceerd heb (althans getracht…). De kern van de zwakte zit in de veronderstelling dat de qaly-opbrengst exact lineair afnam met de omzet van de zorg. Dat is gewoon onjuist, omdat er geprioriteerd is*. Door artsen; maar ook door patiënten. Vandaar mijn best guess dat je de 500.000 qalys uit dat rapport moet delen door 2 a 3. Dan nog is de uitkomst afschuwelijk. Dat is wat uw artikel ook stelt. Per saldo is de qaly opbrengst gewoon negatief.”
Der ehemalige CBS-Direktor Jan van der Zanden über einen Artikel über eine Virusvariante vom Juni 2020
* Toelichting: de qaly-opbrengst neem niet evenredig af met vermindering van zorg omdat de ernstigste gevallen, dus die met de hoogste qaly-opbrengst, naar voren zijn geschoven ten koste van behandelingen met lage qaly opbrengst. Er zijn dus in verhouding minder behandelingen afgezegd voor ernstige gevallen. Dit doorbreekt de lineaire relatie tussen zorguren en qaly-opbrengst. Dat is af te dingen op de Gupta-rapportage, die wel lineair doorrekent. Maar zoals van der Zande zegt: “zelfs als je 500.000 qalys uit dat rapport deelt door 2 of 3, dan nog is de uitkomst afschuwelijk”.