Feiten als Fabels
De eerste drie vragen werden onsamenhangend en paradoxaal beantwoord. De presentator gaf er blijk van niet met de materie vertrouwd te zijn. Ik ben daarna maar gestopt met becommentariëren, te hopeloos.
Vraag: Kun je besmet raken door het eten van haring?
Antwoord OMT-lid
Nee dat is niet gevaarlijk want je eet het op dus dan komt het niet in je luchtwegen. Dat is dus ongevaarlijk.
Presentator
OK, Haring is dus veilig.
OK, dus wat je doorslikt is onschadelijk. Druppels op je slijmvliezen slik je ook door, samen met je eigen speeksel. Virus op je ogen adem je ook niet in. Hoe vindt besmetting dan wél plaats?
Je kunt dus eigenlijk alleen besmet raken als je het virus inademt. Dat betekent dat het virus zich in de lucht zou moeten bevinden. Dat noemen ze ‘aerosolen’. Alleen ontkent het RIVM dat aerosolen een grote rol spelen bij het doorgeven van de ziekte.
Hoe komt een druppel die naar de grond valt dan in je longen terecht en als dat al een keer gebeurt, bijvoorbeeld als je je verslikt of zo, hoe kan dat een uitbraak veroorzaken?
Vraag: Kun je door bierglazen besmet raken?
Antwoord (in het kort)
Nee, daar geldt eigenlijk hetzelfde voor: als je drinkt, slik je het ook door. Maar het RIVM heeft wel richtlijnen voor hoe je met bierglazen om moet gaan: je moet echt afwasmiddel gebruiken om het virus te verwijderen, ook in het spoelwatet.
Presentator
OK, afwasmiddel dus.
Als je niet besmet kunt worden door het drinken of aan je mond zetten van bierglazen, waarom zijn er dan richtlijnen, en hoe kunnen druppels dan wél besmettelijk zijn? Een druppel kan toch ook aan een bierglas zitten?
Question
Er wordt gezegd dat er niet zo’n groot risico is voor jongeren. In andere landen zien we tóch het aantal besmettingen onder jongeren toenemen. Hoe kan dat?
Het antwoord doet er niet eens zo toe; uit de vraag blijkt al dat de presentator het onderscheid niet kent tussen besmettingen en sterfterisico. Met die kennis had hij er een zinvolle vraag van kunnen maken.
Een goed antwoord zou zijn geweest om het percentage te noemen dat overlijdt aan een besmetting, ook bij jongeren. Dat verzwijgt het RIVM of ze zeggen het niet te weten, waarbij opnieuw de vraag rijst: waarom dan al die heisa?
Even verderop kunnen ze niet uitleggen waar de anderhalve meter regel op is gebaseerd en wordt er weer uitgegaan van besmetting door druppels die in je mond terecht komen. Wat een wartaal. Horen die mensen zichzelf dan niet praten?
Ook later over aerosolen: géén onderbouwing. “We blijven erbij: anderhalve meter.” Terwijl ze net heeft uitgelegd hoe uitbraken plaatsvinden via aerosolen. Ze kletst zichzelf voortdurend klem. Het is te verschrikkelijk om aan te zien.
“HET CORONAVIRUS: FABELS ALS FEITEN” is een betere titel.