Mensen die weten hoe ze zich moeten beschermen, zullen dat over het algemeen graag doen. Natuurlijk zul je daarbij moeten helpen, sturen en op publieke en risicoplekken handhaven. Als het binnenklimaat overal, van clubs tot verpleeghuizen, in overeenstemming wordt gebracht met de opgedane kennis, zijn we verlost van de jaarlijkse onhanteerbare grieppieken en daarmee gepaard gaande zorgtekorten.
Zo zou je kunnen zeggen dat Corona tienduizenden, misschien wel honderdduizenden mensen een vroegtijdige dood zal besparen (gemiddeld 6.500 mensen per jaar). Simpelweg omdat seizoensinvloeden worden gemitigeerd. Ze gaan dus wel dood, en vast ook wel aan griep, maar meer gespreid over het jaar. Elk nadeel heb z’n voordeel.
Ventilatie: begin met een CO2-meter
Luister in hemelsnaam niet naar Rutte met zijn “Een kwartier per dag de ramen open”. Begin met een CO2-meter en doe daar ervaring mee op. Voorlopig zul je hem nog overal mee naar toe moeten nemen, totdat iedereen zo’n ding in huis heeft.
Hieronder zie je twee identieke meters onder identieke omstandigheden met CO2 niveaus 843 en 606. (De bovenste waardes zijn de CO2-waardes). Dat hoort natuurlijk niet. Het zijn Chinese budget-apparaten van ca. € 50,-. Let niet teveel op de absolute waarde die zo’n ding aangeeft, zeker niet als je een goedkope neemt.
De meters geven niet het virusgehalte aan maar de aanwezigheid van uitgeademde lucht oftewel mogelijk besmette adem. Hoe hoger het bovenste getal, des te slechter de luchtkwaliteit. De overheid noemde deze apparaatjes laatst, in een poging tot originaliteit, “ventilatiemeters” maar de apparaten doen dus eigenlijk precies het tegenovergestelde. Het zijn eerder “besmettingsrisicometers” of “stilstaandelucht-meters”. Hoe hoger het getal, hoe meer risico op besmetting. Daaruit kun je afleiden: hoe slechter de ventilatie.
De ijking maakt niet zoveel uit: je weet van je eigen apparaatje wat hij in de buitenlucht aangeeft. Afgezien van het absolute verschil lopen de stijgingen en dalingen van beide apparaten keurig gelijk. Het standaard buitenlucht niveau zou 500 moeten zijn. Geeft jouw meter buiten 700 aan, dan tel je in onderstaand schema (bedoeld voor scholen) 200 op (of je zoekt uit hoe je hem moet calibreren). Of koop toch maar een wat duurder apparaat. Het schema hieronder komt van de site van Maurice de Hond.
Het verschil tussen die twee apparaatjes zou natuurlijk niet zo groot mogen zijn. Zo komen ze wel gewoon het land in. Zou dat met weegschalen ook zo gaan, of met timers op magnetrons, thermometers en noem maar op? Of met thermostaten, sprinklerinstallaties, batterijspanning, veiligheidsriemen of brandblussers? Ik dacht eigenlijk dat daar ISO- en DIN-normen voor waren.
We zouden luchtkwaliteit misschien toch wat serieuzer moeten gaan nemen, vergelijkbaar met brandgevaar: met certificeringen, controles, onmiskenbare voorschriften, aansprakelijkheid, verzekeringsopties. Als er nou al eens CO2-metertjes waren met een rivm-zegeltje erop… of nou ja niet per se rivm eigenlijk 😉.
Meer tips voor snelle adequate zelfbescherming vind je here
Ik vond deze demo wel grappig: