In de media wordt al een voorschotje genomen op de 500.000-ste besmetting die eraan zit te komen. Dat getal is van een totaal andere orde dan wat we bij het RIVM kunnen zien.
Je vraagt je misschien af waar dat getal van 500.000 vandaan komt. AD en NOS zijn niet de enige, getuige de zoekactie op “500.000 besmettingen”.
Je zou bijna denken dat er in het communicatiehandboek van de WHO iets staat over het getal 500.000.
Laten we het eens factchecken volgens de beste Nederlandse wetenschapsjournalistieke tradities: we vergelijken de berichtgeving met de cijfers op de website van het RIVM. Zo pakt elke landelijk publicerende journalist immers zijn waarheidsvinding aan. ‘Brononderzoek’ noemen ze dat.
Op 22 september zaten we op 100.000 actieve besmettingen.
Een maand geleden waren het er 155.000.
Als laatste schatting (het is nu 22 november) geeft RIVM ca. 117.905 besmettingen.
Gemiddeld zeker niet meer dan 10 dagen besmettelijk
Laten we voor de laatste 8 weken rekenen met een gemiddelde van 125.000. Hoe lang duurt het voordat deze poule van mensen is vernieuwd? Op de vraag hoe lang een besmet persoon ook besmettelijk blijft antwoordt het RIVM: “dat verschilt per persoon”.
Na besmetting kun je helemaal niet besmettelijk zijn, of een paar dagen. Ben je na 14 dagen nog steeds niet ziek, dan ben je ook niet meer besmettelijk. Heb je pech en ben je een van de weinigen die wel ziek wordt, dan blijf je langer besmettelijk, in elk geval zolang de infectie actief is en misschien daarna ook nog even.
Verreweg de meeste mensen ontwikkelen geen ziekteverschijnselen en zijn dan ook niet/nauwelijks of maximaal enkele dagen besmettelijk. Laten we zeggen dat de besmettelijke termijn gemiddeld 10 dagen is. Dat is dan wel heel ruim genomen.
Half miljoen al na zes weken bereikt
De 125.000 besmettelijke mensen zijn dus goed voor 10 dagen actieve besmetting. Na vier periodes van tien dagen zit je op 4 x 125.000 = 500.000. Er zijn dus 40 dagen nodig om op 500.000 besmettingen te komen. Dat is ruwweg zes weken.
Inclusief maart/april hebben we inmiddels al zeker 12 weken boven de 100.000 besmettingen gezeten. We hebben net gezien dat je in 6 weken op 500.000 besmettingen komt. In de 12 weken rond de pieken zit je dus op 1 miljoen – en dat is erg zuinig berekend.
Vanaf februari: makkelijk over het miljoen
In de 20 overige weken sinds februari ligt het besmettingsgemiddelde afgerond op 10.000. Dat staat voor 140.000 mensen. (20 weken = 140 dagen. Gedeeld door termijn van 10 dagen = 14 en dat maal het gemiddelde van 10.000.). Opgeteld bij het eerdere miljoen: 1.140.000.
Je komt alleen bij 500.000 besmettingen als iedereen die besmet is geweest, daadwerkelijk getest is en dat elke positief geteste ook besmettelijk is geworden. In dat geval zou je alleen de -toch al discutabele- positieve testen hoeven te tellen.
Wie kan er nou zo tellen…?
Maar hoe hebben al die journalisten het dan berekend? Of copy/pasten ze gewoon de kritiekloos de officiële persberichten? Het lijkt er wel op als je de zoekresultaten bekijkt. Sommigen wagen het er hun eigen draai aan te geven door bijvoorbeeld “werkelijk” te vervangen door “daadwerkelijk”. Fijn toch, die gedifferentieerde nuances in ons bloemrijke medialandschap…
Chapeau Hart van Nederland voor het brutaal vasthouden aan de eigen signatuur!
Positieve testen = besmettingen…?
Achter elke positieve test staan misschien wel tientallen besmetten die zich niet hebben laten testen. Tegelijkertijd worden de meeste positief getesten niet ziek. Je kunt eigenlijk niks met die testen maar in de media en in de Tweede Kamer worden positieve testen gewoon als “besmettingen” en zelfs als “coronagevallen” behandeld. Daar klopt natuurlijk niets van maar dat is nu eenmaal democratisch zo besloten. We hebben het dus over politiek correcte berekeningen.
Statistieken aanpassen aan de politieke wenselijkheid. Een groter gif voor de samenleving is nauwelijks voorstelbaar. We worden ermee overspoeld.